Nastavnika matematike, fizike, hemije, sve je manje a sudeći po interesovanju srednjoškolaca biće ih sve manje. Na studiju matematike na novosadskom PMF-u ove godine upisano je samo dvoje studenata. Na tom fakultetu je reporterka TV Nova S, Sanja Ignjatović Eker.

Nakon drugog upisnog roka ukupno se na smer profesora matematike upisalo petoro, za profesora fizike dvoje,  geografije 12 studenata, biologije osam. Na smer koji će iznedriti buduće profesore hemije upisalo se ukupno nula, ni jedan student. Ako vam kažem da je PMF u Novom Sadu što se tiče popunjenosti tih smerova jedan od boljih u Srbiji, onda vam je jasno kako je alarmantna situacija sa studentima koji će za nekoliko godina biti predavači u osnovnim i srednjim školama“, objašnjava Goran Radojev, profesor matematike na PMF-u u Novom Sadu, koji je prvi u javnost dao informaciju da je sve manje zainteresovanih za nastavne smerova.

PMF svake godine organizuje besplatne pripreme iz biologije, hemije matematike i informatike, studenti imaju želju da upišu profesorske smerove ali se, kaže Radojev, uglavnom odlučuju za primenjene smerove, na kojima često ima više studenata nego budžetskih mesta.

„Plate u prosveti su ispod republičkog proseka, sam profesorski posao je prilično težak, sve su veća prava učenika a sve manja nastavnika koji rade u školi. Mnogi nastavnici su godinama zaposleni na određeno, ne mogu da uzimaju kredite za stan, auto. To su sve razlozi zbog kojih učenici sve manje žele da upišu nastavne smerove. Dobro je moja koleginica sa fizike definisala problem rečima – Dok god lekari i profesori ne budu glavni u selu nama se neće dobro pisati“, zaključio je Radojev.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na vrhu vesti

BONUS VIDEO: Nikola Vešković_ Zbog visokih cena zakupa, studenti odustaju od fakulteta

Komentari

Svi komentari (4)