Foto: Shutterstock, Promo

Kanadska kompanija Dundee (Dandi) Precious Metals iz Toronta želi da u Srbiji eksploatiše zlato u periodu od sedam godina na Homoljskim planinama, odnosno opštini Žagubica. Ova firma je već kod pojedinih ekoloških organizacija ponela titulu "novog Rio Tinta na istoku zemlju", međutim, između pravog Rio Tinta i Dandija postoji ipak jedna veza, a to je Avala Resources.

U aprilu 2016. godine kanadska kompanija je završila akviziciju firme Avala Resources, koja se bavi istraživanjem zlata u Srbiji na projektima Lenovac, Tulare i Timok. Dandi je tom prilikom stekao sve preostale izdate i obične akcije kompanije Avala. Ova kandadska firma bavi se istraživanjem, razvojem, rudarstvom i preradom plemenitih metala.

Još tada su beogradski mediji pisali o sponi ove kompanije sa do tada ne toliko poznatom kompanijom Rio Tinto, koja se u srpskoj javnosti „proslavila“ poslednjih nekoliko godina zbog projekta Jadar i planiranog otvaranja rudnika litijuma u jadarskom kraju.

Naime, Avala je tada sa rudarskom kompanijom Rio Tintom imala sporazum o zajedničkom razvoju projekta.

Krajem 2015. godine objavljeno je da je Avala odobrila opciju da kompanija Rio Tinto stekne do 75 odsto udela u istražnoj licenci Lenovac i te da učestvuje u troškovima istraživanja.

Sajt Serbia energy je još tada pisao da se Rio Tinto složio da snosi troškove projekta od minimum milion dolara do 31. decembra 2016. Područje projekta ima stratešku poziciju deset kilometara južno od istražnog područja zlato – bakar Čukaru Peki, duž istočne granice Timočkog magmatskog kompleksa.

Inače, istražna dozvola za projekat Lenovac pokriva 132 kvadratna kilometra na lokaciji 170 kilometara jugoistočno od Beograda, preneo je tada ovaj sajt.

Dandi optužen više za zagađenje u Bugarskoj i Namibiji

Kompanija Dandi, pored planiranog projekta u Srbiji, već ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Peruu i jedan u Namibiji.

U Bugarskoj na planini Srednja Gora prijavljeno je zagađenje reke Topolniža zbog jalovišta rudnika ove kanadske firme. Kako su tada preneli inostrani mediji, u vodi je bilo znakova teških metala.

Lokalno stanovništvo je tada reklo da ova firma samo plaća novčanu kaznu i da ne preduzima ništa po pitanje zagađenja.

I postrojenje ove kompanije u Namibiji našlo se na udaru zbog zagađenja kada je pre nekoliko godina objavljen izveštaj Bankwatch-a, a koji je otkrio kako se visoko toksične supstance drže u nebezbednim uslovima u topionici.

Mediji su tada upozoravali da će planirano povećanje proizvodnih kapaciteta ove firme u Namibiji imati dodatne troškove za životnu sredinu i zdravlje ljudi u toj zemlji, posebno na zagađenje vazduha.

Proširenje proizvodnje takođe povećava rizike povezane sa gomilanjem visoko kancerogenog arsenik trioksida, nusproizvoda procesa topljenja, na obližnjoj deponiji, preneli su tada mediji i dodali da se lokalitet nalazi u jednom od geomorfološki najsloženijih delova Namibije sa podzemnim pećinskim sistemima koji se protežu stotinama kilometara.

Bonus video – Meštani Gornjih Nedeljica poruka Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare