Joan Buržoa, umetnik Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Francuz Joan Buržoa, jedan od najvažnijih svetskih umetnika današnjice, čije ćemo performanse moći da vidimo kao prethodnicu predstojećem Beogradskom festivalu igre, bio je gost Beograda gde je u susretu sa medijima predstavio svoj rad i ono što će se odvijati sutra i preksutra u Bioskopu Balkan.

Beograđani će moći da vide ukupno šest performansa ovog slavnog francuskog umetnika, koga publika već poznaje kao igrača, ali i kao autora instalacija za spotove slavnih muzičkih zvezda.

– Za mene je velika čast što sam ovde u Srbiji i što učestvujem na festivalu za koji smatram da je jedan od najvećih u Evropi – rekao je Joan Buržoa, koji je sinoć kasno stigao u Beograd, i koji se već danas popodne vraća u Geteborg, gde u tamošnjoj operi priprema novu kreaciju sa svojom suprugom Mari, koja je takođe gost Beograda.

konferencija za novinare 21. Beogradski festival igre Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U Beogradu će posetioci moći da vide čuvenu platformu koja se okreće, stepenice, igračicu koja hoda na ogromnoj lopti… Sve one stvari po kojima je Buržoa poznat u svetu umetnosti.

– Sve performanse koje predstavljamo imaju zajedničko da kroz njih pokušavamo da uhvatimo „tačku odlaganja“. Ja sam otkrio taj termin kada sam se bavio žongliranjem pre mnogo vremena. Žongleri nazivaju „tačkom odlaganja“ ili „tačkom suspenzije“, onaj trenutak kada dolazi do lebdenja predmeta. Ideja je da se uhvati predmet u toj tački, zato što težina nestaje. Pokušao sam sebe da stavim u tu tačku kako bih živeo bez težine. Tako sam pokušao da sam postanem predmet. U početku sam koristio trambolinu, posle toga sam sa svojim timom napravio strukturu koja omogućuje da se ta tačka vidi, bez težine – objašnjava Buržoa svoj rad i ono što ćemo moći da vidimo u Bioskopu Balkan.

On je dugo bio opsednut tim terminom, kako kaže, jer dok se bavio žongliranjem predmeti su sve vreme padali, i to ga je deprimiralo.

– Ta upornost gravitacije vodila me je kao tuzi i depresiji. Gravitacija je strašna zato što nakon pada predmeti ostaju nepokretni, a za mene su to sve egzestincijalna pitanja. Nama zemljanima je teško jer smo suočeni sa zakonima gravitacije i smrtnošću.

Joan Buržoa, umetnik Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Joan Buržoa, je verovatno najpoznatiji po radu sa velim svetskim zvezdama kao što su Hari Stajls i Selena Gomez, i jedno od pitanja novinara je bilo kako popularna kultura u kojoj se obreo utiče na njegov integritet kao umetnika.

– Uvek sam se trudio da ne pravim razliku između visoke i popularne kulture. I trudim se da napravim most između njih. I smatram da je ta otvorenost suština onoga što ja želim da radim – zaključio je Buržoa.

Mari Buržoa, Joanova supruga, će igrati u njegovim performansima u Beogradu, kao jedna od dvoje igrača.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Zajedno radimo već dosta dugo i to je dosta uticalo na mene i pomerilo me kao performera. U predstavama koje će biti sutra i preksutra ja ću biti na platformi koja se okreće sa još jednim igračem, i videćete me u jednoj kratkoj solo predstavi sa stolicom – ističe Mari Buržoa.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, rekla je da je Joan umetnik kojeg su dugo želeli da dovedu i s kojim su često bili u kontaktu.

– On je umetnik koji je poznat posetiocima muzejskih prostora, ali i onim najmlađim generacijama koje gledaju spotove Harija Stajlsa ili Selene Gomez. Tako da nam je zaista zadovoljstvo da beogradska publika može da vidi jednog takvog umetnika.

Joan Buržoa, umetnik i Aja Jung Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Od 2016. do 2022. Joan Buržoa je bio direktor Nacionalnog koreografskog centra u Grenoblu, postavši tako prvi cirkuski umetnik na čelu jednog francuskog koreografskog centra. U svet visoke mode zakoračio je kao jedan od najdragocenijih saradnika brenda Luj Viton. Tehnološka dostignuća je obogatio brojnim aplikacijama, a na desetine hiljada posetilaca pariskog Luvra očarao čuvenom instalacijom sa ogromnim stepenicama koje se vrte i sa kojih igrači padaju i dižu se kao dečje igračke…

Svako vođenje u Bioskopu Balkan sutra i preksutra biće priređeno za ukupno po sto posetilaca, i to u 16, 18 i 20 časova.

Od 9. marta do 10. aprila,  pod sloganom „Savršene različitosti“, ukupno 19 kompanija iz 14 zemalja, sa više od 30 novih koreografskih postavki, biće predstavljeno na Beogradskom festivalu igre u Beogradu i Novom Sadu.

Bonus video: Slaven Došlo o mjuziklu „Flashdance“ u Pozorištu na Terazijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare