Podeli
žerbo kocke
Foto: Candice Bell / Alamy / Alamy / Profimedia

Žerbo kocke su, sudeći po Gugl pretragama, trenutno najpopularniji domaći slatkiš u Srbiji, a mi vam donosimo starinski recept za kolač koji se topi u ustima.

Žerbo kocke su tradicionalni mađarski kolač, koji je kod nas dobio gomilu pojednostavljenih, bržih i manje ukusnih verzija. Ipak, u kuvarima naših baka još se može naći starinski recept – jedan dobar našli smo na sajtu Zaboravljene poslastice.

Sastojci

Za testo:

4 žumanceta

180 g masti

3 kašike šećera

200 ml toplog mleka

10 g svežeg kvasca

500 g brašna

Za fil:

250 g mlevenih oraha

250 g šećera

6 vršnih kašika džema od kajsija

(sve sastojke podelite na dva)

Preliv:

200 g čokolade za kuvanje

200 ml slatke pavlake

3 kašike meda

komadić putera (20 g)

Priprema

Za pripremu testa istopite kvasac u mleku sa šećerom i dve kašike od količine spremljenog brašna. Ostavite ga desetak minuta da se digne na toplom. Mast na sobnoj temperaturi isecite na kockice i umutite sa žumancima. Dodajte joj i mešavinu sa kvascem, pa onda postepeno brašno, dok se sve lepo ne izjednači. Mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi, a onda ga ostavite ga prekriveno krpom na toplom mestu barem 40 minuta.

Oblikujte tri loptice od testa i svaku razvucite oklagijom po obliku pleha u kojem ćete peći kolač.

Pročitajte još:

Stavite prvu koru na dno pleha i razmažite tri kašike džema, pa ravnomerno pospite prvu polovinu šećera, pa polovinu oraha. Pažljivo nanesite preko fila drugu koru, ponovite filovanje istim redosledom i prekrite trećom korom.

Kolač stavite u rernu zagrejanu na 160º C i pecite pola sata (ako primetite da je suviše brzo potamneo, malo smanjite vatru). Izvadite i pustite da se ohladi.

U međuvremenu spremite čokoladni preliv. Ključalu slatku pavlaku prelite preko izlomljene čokolade, ostavite da se rastopi malo i promešajte sve, dodajući med i puter. Ravnomerno ga rasporedite po površini kolača i pustite da se dobro ohladi pre sečenja na kocke i serviranja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar