Podeli
arapske palačinke Foto: shutterstock By Nailya Yakubova

Na spisak 50 najboljih poslastica na svetu CNN je stavio turske baklave, austrijske štrudle od jabuke i nemački švarcvald, ali i arapski katayef (qatayef), odnosno arapske palačinke punjene kremom od sira, suvim voćem i orašastim plodovima, često uz dodatak ružine vodice i cimeta.

Slatka i mirisna ružina vodica destilat je ružinih latica, ali možete je i izostaviti ili je zameniti slatkim sirupom ili medom.

Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijkuju se u veličini, nadevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer.

Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta.

Sastojci:

1 šoljica brašna

1 šoljica griza

2 kašičice šećera

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice instant suvog kvasca

¼ kašičice soli

2 i 1/2 šoljice tople vode

1/4 šoljice mlevenih pistaća

Med prema potrebi

Ashta

1 kašika griza

1,5 kašika skrobnog brašna

1 šoljica mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašike maskarponea

1/2 šolje tosta ili hleba bez kore narezanog na kockice

Priprema:

U posudu stavite suve sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promešajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Testo bi trebalo da bude ređe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomešajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mleka i vanile. Zagrejte na šporetu dodajući ostatak mleka mešajući dok ne postane gusto i penasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promešajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hleba i pustite da se ohladi.

Zagrejte tiganj pa ulijte 2 kašike smese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.

U svaku palačinku stavite oko kašiku smese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistaće. Po ukusu prelijte medom.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar