Podeli
jela od otpadaka
Tortilje; Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljuska od krompira, kora od pomorandže, lišće od šargarepe i slični otpaci iz kuhinje zapravo mogu da postanu sastojci ukusnih obroka, tvrde autorke hrvatskog vodiča “Jedem pametno, kuham odgovorno” koji bi vam mogao pomoći da značajno uštedite na hrani.

“Jedem pametno, kuham odgovorno” je besplatan vodič za sve koje zanima kako da smanje otpad od hrane, ali i otkriju nove recepte s namirnicama koje svakodnevno koristimo. Osmislile su ga blogerka i nutricionistkinja Iva Finderle (30) iz Pule i blogerka i fotografkinja Mateja Zvirotić Andrijanić (29) iz Zagreba.

“U priručniku možete naći savjete poput toga da kruh čuvate u drvenim kutijama kako bi duže ostao svjež, a korijenasto povrće čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi s vodom. Lisnato povrće, primjerice, nakon kupovine valja dobro oprati i još bolje osušiti jer vlaga potiče kvarenje, te ga spremiti u vrećice na zip u koje ste ubacili papirnati ručnik kako bi prikupio višak vlage”, kažu Iva i Mateja za 24sata.hr, a u nastavku daju tri kul recepta za primer.

Pesto od lišća šargarepe i nane

Sastojci:

60 g lišća šargarepe

20 g listova nane

60 g oraha

40 g parmezana

2-3 čena belog luka

2 kašike limunovoh soka

120-140 ml maslinovog ulja

so i biber po želji

Pročitajte još:

Priprema:

Mladim šargarepama uklonite listove, operite ih i dobro osušite. Uklonite stabljike, biće vam potrebno samo listići. Isto važi i za nanu. Orahe sameljite u blenderu, dodajte lišće, beli luk, limunov sok, so i biber. Miksajte dok se sve ne usitni, a potom postepeno dodajte maslinovo ulje i parmezan dok ne dobijete željenu gustinu. Ako je smesa pregusta, dodajte po želji još malo limunovog soka ili maslinovog ulja. Pesto u tegli može da vam stoji oko sedam dana u frižideru.

Čips iz rerne od kore krompira

Sastojci:

200 g oguljene kore krompira (3-4 veća krompira)

1,5 kašika maslinovog ulja

⅓ kašičice soli

⅓ žličice mlevenog šarenog bibera

½ kašičice belog luka u prahu

1 kašičica seckanog ruzmarina

Pročitajte još:

Priprema:

Krompir dobro operite, ocedite, ako ima oštećenih delova, njih odrežite. Ogulite ga i dalje nastavite pripremati za jelo za koje ste ga predvideli, a oguljene kore stavite u čistu kuhinjsku krpu da se ocede od viška vlage. Zagrejte rernu na 210 stepeni s upaljenim ventilatorom. Kore krompira pospite uljem i začinima i dobro izmešajte. Istresite na plitki pleh za pečenje i rasporedite tako da ima malo mesta između svakog komada. To će omogućiti da se ravnomernije ispeku i budu hrskaviji. Pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi. Na pola pečenja krompir okrenite da se i s druge strane zapeče. Služite dok je još hrskav i topao.

Tortilje punjene ostacima mesa

Sastojci:

4 tortilje

2 šolje zelene salate

1/2 šolje kukuruza

1 šolja ostataka mesa (višak mesa ili ribe od prethodnog ručka, može čak i sos od pečenog mesa)

150 g grčkog jogurta

50 ml tečnog jogurta

2 čena belog luka

2 kašičice suvog vlašca

malo soli i bibera

Priprema:

Sitno iseckajte beli luk i pomešajte s jogurtom, vlašcem, malo soli i bibera. Zelenu salatu narežite na trakice. Meso podgrejte i iskidajte na komadiće. Toplu tortilju namažite s sosom od jogurta i belog luka, dodajte zelenu salatu, kukuruz i meso, zamotajte i uživajte.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar