Špagete
Foto: Dolce and Gabbana / Ferrari / Profimedia

Blog Hard Core Italians je objavio listu najpopularnijih pasta u Italiji 2020. godine.

Taljatele bolonjeze

Jelo iz Bolonje sa mesnim raguom se u Italiji uglavnom jede uz taljatele.

Karbonara

Jednostavna pasta sa žumancem, slaninom i Pecorino Romano sirom se kombinuje uz špagete.

Lazanje bolonjeze

Ovaj klasik iz regije Emilija Romanja se filuje bolonjeze sosom, a odozgo ide obavezan Parmigiano-Reggiano i peče se u rerni.

Špagete sa školjkama

U originalu ova pasta se zove „spaghetti alle vongole“ i stiže iz Napulja.

Špagete
Foto: Dolce and Gabbana / Ferrari / Profimedia
Sir i biber (Cacio e Pepe)

Jedna o čuvenih rimskih pasti sadrži samo sir Pecorino Romano i crni biber.

Tortel

Tortel je punjena pasta slična raviolima i potiče iz severnih delova Toskane, Emilia Romanje Lombardije, piše Hard Core Italians.

Pročitajte još:

Najpoznatija verzija je punjena bundevom, a u pripremi se koriste puter i parmezan „parmigiano“.

Špagete putaneska (spaghetti alla puttanesca)

Jelo za koje se priča da su ga prvi put napravile prostitutke u napuljskim bordelima. Sadrži inćunem beli luk, kapar, masline i paradajz.

Sos amatrićana (sugo all’Amatriciana)

Špageti u kombinaciji sa paradjzom, slaninom guanciale i Pecorino Romano sirom.

Špagete sa belim lukom i maslinovim uljem (aglio e olio)
Pasta
Foto: Dolce and Gabbana / Ferrari / Profimedia

Rimski klasik koji može da se dopuni crvenim biberom.

Supa s tortelinima

Tipično bolonjsko jelo za koje se prvo pravi testo od jaja i brašna a onda se puni svinjetinom, pršutom, mortadelom, parmezanom, jajima i muškatnim oraščićem i jede se u supi.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar