Podeli
Šufnudle
Šufnudle s makom i šećerom; Foto: Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

Šufnudle (ili valjuške od krompira) bake su nam spremale kad bi nam se prijelo nešto slatko, sa cimetom ili džemom, ili sa sirom - kao slanu verziju knedli sa šljivama, pošto je testo isto. Recept je prilično jednostavan, a predlažemo vam još nekoliko načina da uživate u šufnudlama.

U slatkoj varijanti, šufnudle možete jesti sa džemom, sa cimetom i šećerom, sa makom, s mlevenim orasima, sa kakao prelivom. U slanoj, mogu biti prilog uz neko meso u sosu ili ceo obrok, ako napravite preliv od pavlake i kačkavalja.

Sastojci:

1 kg krompira

1/2 kg brašna

1 jaje

malo soli

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci, očistiti ga i ispasirati kao za pire. Dodati brašno i jaje, malo posoliti i sve dobro umesiti (po potrebi dodati još malo brašna).

Pročitajte još:

Kidati testo rukama i oblikovati ga u valjkaste knedlice, dužine oko 5 cm.

U šerpu sipati vodu, malo soli i staviti na šporet da provri. U provrelu vodu ubacivati šufnudle, gotove su kad isplivaju na površinu. Kuvane ih procedite i ubacite u činiju.

Možete im dodati propržene prezle, a sa prilozima – pustite mašti na volju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar