sarma
Sarma; Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Ranije sam bila u fazonu da uz sarmu ide samo hleb i to onaj "nezdravi", beli, mekan. Mada, znam i ljude koji sarmu jedu i bez hleba. Otkriće mi je bila kombinacija s pireom, posebno kad je kupus kiseliji. Ali i dalje mi čudno da je ljudi jedu sa salatom i sirom.

„Bljak“, prokomentarisala je drugarica na pomisao da joj se u istom tanjiru nađu sarma i krompir pire, ne daj bože da se „dodiruju“. Što se nje tiče, sarma se jede samo s malo bibera i najbolja je trećeg dana. Jedan drugar voli da doda malo rena, ali to je to, ništa drugo ne dolazi u obzir.

Pročitajte još:

„Stvarno? Ja je jedem uz sir, tako mi najlepše, a i oduvek se tako jelo u mojoj kući. Domaći beli tvrdi sir. Mada, mi sir uz sve jedemo“, objašnjava mi koleginica. Ni ona nije optimistična po pitanju pirea. Druga tvrdi da je sarma najbolja sa suvim mesom i bakinom projom, još toplom. To već mogu da zamislim…

Da, sarmu uglavnom svi vole, ali čini se da za svakog postoji „jedan, najbolji, pravi način“ da se uživa u ovom specijalitetu, a svi ostali su… Pa, gotovo nezamislivi.

Pogledala sam malo po društvenim mrežama, često se priča o sarmi, a načini konzumiranja su i mnogo šareniji od onih koje sam dobila ispitujući svoje okruženje.

Ispostavilo se da neki ljudi uz sarmu jedu:

– kisele ljute paprike;

– cveklu;

– baren krompir;

– pavlaku;

– ajvar;

– beli luk;

– rusku salatu;

– mladi kajmak;

– kisele krastavce;

– kupus salatu?!

Pre nego što kažete „bljak“, setite se da je zajednička ljubav prema sarmi jača od sitnih podela, budite tolerantni, ukusi su različiti, a možda se i otvorite za neke nove kombinacije. A u komentarima možete da nam napišete i kakvu je vi najviše volite.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare