Podeli
recept za musaku
Foto: Profimedia

U tradicionalno grčko jelo koje su mnogi prisvojili u originalu umesto krompira idu kriške patlidžana, jagnjetina ili jaretina, kao i sos od paradajza i bešamel, uz koje je jelo božanstveno sočno. I mada ovde krompira nema ni u tragovima, po želji ga možeš dodati.

Sastojci:

2, 3 srednja patlidžana

biljno ulje za prženje

Za sos od mlevenog mesa:

500 g mlevenog mesa

400 g paradajz-pelata iz konzerve

250 ml bujona s mesom

1 kašika soka od paradajza

1 glavica crnog luka

2, 3 čena belog luka

1 kašičica šećera

View this post on Instagram

A post shared by ?Mohini?Zareen (@bornhungary) on


½ kašičice mlevenih karanfilića

1 kašičica cimeta

1 kašičica sušenog timijana

2 kašike maslinovog ulja

1 struk svežeg peršuna

1 struk svežeg bosiljka

so i biber po želji

Za bešamel sos:

700 ml mleka

150 g rendanog parmezana

100 g maslaca

100 g brašna

prstohvat muskatnog oraščića

so i biber po želji

Priprema:

Iseci patlidžan po dužini na kriške debljine oko jednog centimetra. Dobro posoli s obe strane i ostavi oko pola sata da pusti vodu. Ocedi višak vode iz patlidžana i prosuši ga ubrusom. Prži patlidžan u vrućem ulju dok ne dobije zlatnožutu boju, pa ga stavi na ubrus da upije višak masnoće.

Još sjajnih recepata:

Za prvi sos na zagrejanom maslinovom ulju proprži sitno seckani beli i crni luk, pa dodaj šećer i sve dobro promešaj. Ubaci meso i prži dok ne dobije smeđu boju.. Zatim začini meso solju, biberom, timijanom, cimetom i karanfilićem. Dodaj mesu pelat i sve nalij supom. Kuvaj na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. Onda skloni sa vatre i ubaci naseckan peršun i bosiljak.

Za bešamel sos zagrej mleko. U šerpi pomešaj otopljen maslac i brašno i polako ulivaj zagrejano mleko uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Kad se sos zgusne, dodaj parmezan i malo muskatnog oraščića.

Dno vatrostalne posude prelij s malo sosa s mesom, a preko stavi kriške prženog patlidžana. Nastavi da tako slažeš musaku dok ne utrošiš materijal. Na kraju sve prelij bešamel sosom. Peci oko 35 mniuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar