Prefinjeni recept za bolonjeze bez mesa

Recepti 11. feb. 202116:31
Podeli:
Bolonjeze bez mesa
Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Umak bolognjeze je tradicionalno italijansko jelo od mlevenog mesa, paradajza i začina koje se poslužuje uz kuvanu testeninu, a koje je izuzetno popularno širom sveta.

Ako ste se odrekli mesa ili smanjili količinu namirnica životinjskog porekla koje konzumirate, možete probati i vegansku verziju ovog popularnog recepta, piše Pun kufer.

Umesto mlevene svinjetine i junetine u ovom receptu se koristi kombinacija zelenog sočiva, oraha i pečuraka, koje obiluju belančevinama i zdravim masnoćama, a jelu daju „mesni“ ukus.

Sastojci:

800 ml naseckanog paradajza iz konzerve

500 ml pasate

400 g šampinjona

200 g zelenog sočiva

150 g naseckanih oraha

125 ml crvenog vina

2 lovorova lista

2 kašike dimljene paprike u prahu

1 litra povrćnog bujona

1 luk

1 šargarepa

1 štap celera

2-3 češnja belog luka

malo origana

soli i bibera po želji

maslinovo ulje za prženje

Pročitaj i:

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite naseckani luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

Dodajte naseckane pečurke i dinstajte sve zajedno na umerenoj temperaturi nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Dodajte naseckani beli luk i dinstajte oko pola minuta.

Nalijte vinom pa drvenom varjačom ostružite sve ukuse s dna lonca. Dobro promešajte.

Ulijte u lonac paradajz, pasatu i bujon.

Ubacite sočivo koje ste prethodno isprali u vodi, lovorov list i ostale začine.

Na laganoj temperaturi kuvajte sve zajedno oko pola sata do 45 minuta, odnosno dok se sočivo ne skuva do kraja.

Pri kraju kuvanja dodajte naseckane orahe, posolite i pobiberite po potrebi.

Umak poslužite preko al dente kuvane testenine i ukrasite s malo svežeg peršuna po želji. Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar