Pet saveta za sočno pečenje sa najhrskavijom koricom

Recepti 23. dec. 202011:44
Podeli:
Pečenje; Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Pečenje je glavni deo prazničnog jelovnika, a ako želite da vam ispadne baš kao s reklame - pratite nekoliko jednostavnih saveta.

1. Posolite meso veče pre pečenja

Ako posolite li meso neposredno pre pečenja, verojatno ćete ispeći komad slane korice i bezukusnog mesa. Umesto toga dobro posolite ceo komad svežeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da upije so.

2. Izvadite ga ranije iz frižidera

Najbolje rezultate ćete postići ako stavite u rernu meso koje je sobne temperature. Zato bi bilo dobro da željeni komad mesa izvadite iz frižidera bar pola sata ili sat pre pečenja. Papirnatim ubrusom odstranite svu eventualnu vlagu s kože da bi bila hrskavija.

3. Obezbedite hrskavost kožice

Nožem pažljivo napravite zareze na koži dubine nekoliko milimetara i od po dva centimetara razmaka, pa onda stavite meso da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Na taj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a kožica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.

Pročitajte još:

4. Ne zaboravite na prelivanje

Pečenje se obično pravi u dubljoj limenoj posudi za pečenje sa začinima, uljem i povrćem pa se tokom pečenja preliva sokom iz mesa i drugih sastojaka. Ako želite li da vam pečenje ima posebno dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje prelijte i s malo piva. To je idealan trik za pečenja.

5. Obrnuto pečenje

Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad stavite da se peče direktno na rešetki u rerni, a ispod nje stavite lim za pečenje s vodom. Direktna izloženost kože toplom vazduhu garantuje hrskavost kožice, a sav višak masnoće iscuriće u pleh ispod.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar