Podeli
Pohovano meso
Pohovano meso; Foto: Chon Kit Leong / Alamy / Alamy / Profimedia

Pohovanje svakako nije među najzdravijim načinima pripreme mesa, ali da je užitak za čulo ukusa - ne može mu se osporiti. Međutim, mada deluje jednostavno, mnogima ne ispadne baš uvek savršeno - hrskavo spolja, a sočno unutra. Da biste ovladali pohovanjem kao majstor, izbegavajte ovih pet grešaka.

1. Parčići različite debljine i veličine

Većim komadima mesa treba više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato bi trebalo izbegavati simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istom tiganju i vađenje u isto vreme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umesto toga bi bilo najbolje meso narezati na istu debljinu.

2. Zaboravljamo na tučak za meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, ali pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite tučkom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način ćete biti sigurni da će se meso dobro ispeći.

Pročitaj i:

3. Meso tek izvađeno iz frižidera

Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrejani tiganj, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane i umanjiti mogućnost za pečenje hrskavih šnicli. Meso bi trebalo izvaditi iz frižidera pola sata pre paniranja obavezno ga posušiti papirnim ubrusom pre stavljanja u jaje, brašno i hlebne mrvice. Na taj način ćete sprečiti odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruć tiganj.

4. Štedimo na prezlama

Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlama svaki deo površine odreska i tako ćete garantovati sebi neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa.

5. Zaboravljamo na začine

Utrljate li nešto soli u meso pre paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite i jaja i brašno, a u prezle možete dodati i nešto sitno naseckanog začinskog bilja i tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa, ističe sajt Punkufer.

Savet plus:

Ne zaboravite  da na kraju pečeno meso stavite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar