Majstor amater: Zelene palačinke – ukus i radost proleća

Recepti 23. mar. 202112:07
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ovo su zapravo veseli zalogaji koje će obožavati i mali i veliki ljudi. Ovo jelo će vaše najmilije očarati, ne samo dopadljivim ukusom, već i živahnim izgledom. Pružiće im radost i pozitivno raspoloženje proleća koje dolazi. Malo li je?!

Poput mnogih i ja sam se pitao kako se prave, izgledaju i kakve su to „zelene palačinke“. Mom oduševljenju nije bilo kraja kada sam prvi put u osnovnu smesu za palačinke, dodao dve-tri šake blanširanog spanaća. Palačinke su, baš kao što su mi pričali, dobile nežnu zelenu boju i fini, sveži ukus vrta. Tako neobično zelene, a ukusne.

O autoru:

Tajni sastojak spanać, neverovatno zdrav dao je palačinkama diskretan ukus koji ne dominira. Baš se iz tog razloga mogu jesti i slatke i slane. Deca obožavaju eksperimente u kuhinji, neobične oblike i žive boje. Pogotovo onih jela koja su im kao palačinke, inače privlačna. Ovo su zapravo veseli zalogaji koje će obožavati i mali i veliki ljudi. Za nedeljni doručak pripredite istinsku zabavu sa zelenim palačinkama! One će Vaše najmilije očarati svojim ukusom i živahnim izgledom. Pružiće im radost i pozitivno raspoloženje proleća koje dolazi. Malo li je?!

Foto: Branko Gligorić

Sastojci:

200 gr mekog brašna

2 dl mleka

100 ml pavlake za kuvanje

2 jajeta

50 gr sremskog ili nekog drugog kremastog sira

1 kašičica praška za pecivo

malo belog luka u prahu

malo ulja

200 gr spanaća (2 šake)

1 kašika peršunovog iseckanog lista

1 kašika iseckanog bosiljka

1 kašika iseckanog origana

so

Priprema

KORAK 1: Spanać oprati i na kratko spustiti u vrelu vodu, da omekša. Najsitnije ga iseckati.

KORAK 2: Mikserom dobro promešati brašno, mleko, pavlaku, jaje, sir, prašak za pecivo, beli luk, malo ulja i soli, a po tom i spanać, peršun, bosiljak i origano. Zavisno od vašeg ukusa možete se odlučiti za sve ili samo neke začine. Sačekati da se odmore oko pola sata.

KORAK 3: Zagrejati tiganj sa malo masnoće i kutlačom sipati testo. Neka zelene, budu manje i nešto deblje od klasičnih palačinki. Peći ih na srednjoj temperaturi po 1-2 minuta sa obe strane.

Još recepata Majstora amatera:

Posluženje

Ove slane – zelene palačinke mogu se puniti različitim nadevima u raznoraznim kombinacijama. Možete ih premazati omiljenim namazom ili puniti kao tortilje, filovati sa jajima, sirom i pavlakom, pa zapeći u rerni. Ili prirediti pravi gurmanski doručak: pavlaka, kajgana sa prženom slaninicom ili šunkom, seckani čeri paradajz, rendani kačkavalj i rukola sa malo peršuna. Kada spremam lagan i zdrav ručak, ja zelene palačinke punim sa piletinom i povrćem, umakom od bukovača ili bolonjez umakom ili… Mogućnosti su beskonačne.

Foto: Branko Gligorić

Slatka verzija palačinki

Izbaciti so i slane začine – dodati šećer ili med i 1-2 kesice vanila šećera. Dodavanjem vanile, ove „spanać-palačinke“ dobijaju ugodne, suptilne i mirisne note, zbog čega su izvrsne kao desert. Mogu se puniti sa bilo kojim slatkim nadevom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Punjene šnicle pa još tartar i pomfrit

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar