recept majstor amater šnenokle
Foto: Shutterstock

Za šnenokle se svojevremeno od milja govorilo "dečija radost"! Danas se ta krilatica, kao marketinška preporuka, lepi na sve i svašta, pa i na poslastice štetne po zdravlje najmlađih. Današnja deca gotovo da ne znaju za starinske tradicionalne slatkiše kao što su šnenokle. Razlozi su mnogobrojni. Hajde da ovim receptom bar malo promenimo navike. Bićete iznenađeni kako se šnenokle brzo i jednostavno prave. Zato, posle ovog recepta, žurba i nedostatak vremena ne mogu biti izgovor što niste obradovali svoje najbliže - decu naročito. I prijatelje i goste... Što da ne.

O AUTORU:

Sastojci:

6 jaja – odvojena žumanca od belanaca

1,5 l mleka

100 g šećera (najbolje žutog)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kesice vanilin šećera

1,5 kašika gustina ili brašna

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Od 6 belanaca mikserom umutiti čvrst sneg. Da bi šnenokle bile čvršće, u belanca valja staviti nekoliko kapi limuna. Prokuvati mleko sa ekstraktom vanile u dubljoj šerpi. Kad provri, vatru utišati na minimum – tek da krčka. Kašikom vaditi umućena belanca i spuštati ih u vrelo mleko. Kuvati minut sa jedne, pa ih nežno okrenuti i kuvati još minut sa druge strane. Skuvane ređati u drugu činiju.

KORAK 2: Krem za šnenokle: umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati gustin ili brašno i sve mešati mikserom dok se masa ne sjedini i dobije lep gusti krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle i sve dobro izmešati.

KORAK 3: Mleko u kome su se kuvale šnenokle ponovo prokuvati i kada provri smanjiti temperaturu i polako dodavati smesu sa žumancima, neprestano mešajući da se ne zgruša. Sve kuvati petnaestak minuta, dok se smesa ravnomerno ne zgusne. Potom je skinuti sa ringle i kada krem bude prohlađen, preliti njime već pripremljene grudve od belanca.

Šnenokle su gotove, treba ih držati u frižideru i služiti dobro ohlađene. Nije naodmet da se malo poigrate i decu, ukućane ili goste obradujete nekom lepom dekoracijom. Narendana crna čokolada će kontrastno zablistati na žuto-svetlucavim šnenoklama, a vesele šare i figurice nastale od desertnog čoko ili karamel preliva izgledaće čarobno. Podjednako dobro kao i efektan baršunasti kakao prah koji ste prosuli po površini ove ukusne poslastice.

Prijatno želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater orkriva Šta komšije kuvaju – Štipska pastrmajlija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare