Foto: Shutterstock

I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-tak minuta i dobro je došao u bezmalo svakoj prilici.

Ranije malo poznati, pohovni kolutići luka su tek pre neku godinu u našim restoranima i kafićima postali pravi hit. Ipak njihova popularnost kod nas nije ni približna onoj koju imaju u Kanadi, Australiji i Americi, gde se prodaju kao brza hrana.

O autoru:

I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-tak minuta i može poslužiti kao predjelo ili prilog glavnom jelu.

Sočan, hrskav i zarazno ukusan, dobro je došao u bezmalo u svakoj prilici, a naročito kao grickalica na žurkama i sedeljkama sa prijateljima. Dabome, obavezno uz kriglu-dve hladnog piva.

Sastojci

2 veće glavice crnog luka

krupna morska so,

ulje za prženje

orli smesa za pohovanje:

150 gr pšeničnog

3 pune kašike palente

1 kašičica slatke aleve paprike

1 kašičica belog luka u prahu

2 dl hlanog piva

3 jajeta
*
Suva poh masa:

1 kašika palente

1 kašika pšeničnog brašna

2 kašike prezli

½ kašike vegete

Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – orli smesa: u činiju sipati umućena žumanjca, brašno, palentu, alevu papriku i beli luk u prahu. Mešati žicom za ručno mućenje i postepeno dodavati pivo dok se ne dobije masa, nešto gušća od one za palačinke. Malo posoliti i pobiberiti zatim smesi dodati prethodno umućena belanca i lagano promešati.

KORAK 2 – suva poh smesa: pomešati palentu, brašno, prezle i vegetu

KORAK 3: Iseckati glavicu luka na šire kriške. Odvojiti slojeve i oformiti pojedinačne kolutove. Umakati, jedan po jedan kolut u brašno, pa u tečnu orli masu, a zatim u suvu smesu i slagati ih na neki poslužavnik.

KORAK 4: Kada su svi kolutovi luka namočeni i uvaljani, pržiti ih uz okretanje u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na tihoj vatri 2-3 minuta, dok ne porumene. Vaditi ih na papirni ubrus, koji će upiti suvišnu masnoću i posuti krupnom solju.

Posluženje

Hrskave kolutove luka poslužiti uz čist majonez, čistu pavlaku ili neki sos. Možda najpre tartar sos ili neki drugi koji se brzometno priprema.

Još recepata Majstora amatera:

Evo dva predloga:

Majonez umutiti sa jogurtom, pobiberiti i dodati iseckane listove peršuna;

Jednu kašiku senfa pomešati sa 2 – 3 kašike meda.

I naravno, zaliti hladnim pivom je obavezno.

Napomena: Ako se ove grickalice spremaju za decu, ljutina luka će se smanjiti tako što će kolutovi odstojati 20-tak minuta u mleku koji će mu izvući žestinu. A, ljubitelji pikantnih i ljutih ukusa, pre pohovanja brašnu mogu dodati ljutu alevu papriku ili neki drugi začin po želji.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:
Majstor amater kuva: Fantastičan tartar sos za pet minuta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar