majstor amater 5-7 maj
Foto: Shutterstock

I napravih, uz Đoletovu pomoć baš finu, laganu stvar.

Tad još nisam birao

ni gde, ni šta sam kuvao

a baš u tom je čar

ona je došla tad i rekla

„Pokušaj, napravi jednom bar

za mene neku finu, sporu stvar

finu, laganu stvar“…

I evo je. Piletina u sosu od šampinjona. Za nju i za sve vas – fina, lagana stvar.

Sastojci

700 gr belog pilećeg mesa

2 kašike brašna

so i biber po ukusu

malo aleve paprike

4 kašike maslinovog ulja

2 kašike putera

*

400 gr šampinjona (iseckanih na veće i srednje debele listove)

1 veća glavica crnog luka (isečenog na kolutove)

2 čena belog luka (sitno seckanog)

O autoru:

Za sos:

3-4 kašike maslinovog ulja

3 kašike brašna

2 dl pileće supe (ili voda sa pilećom kockom)

1 kašika limunovog soka

200 gr pavlake za kuvanje

1/2 veze mirođije

grančica ruzmarina

so po ukusu

*

100 gr rendanog kačkavalja

majstor amater 5-7 maj
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Meso izrezati na komade srednje veličine, pa ga posoliti, pobiberiti i posuti sa malo aleve paprike. Uvaljati ga u brašno.

KORAK 2: Tako pobrašnjenu piletinu propržiti u tiganju na puteru i maslinovom ulju oko 5 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju. Izvaditi je i prebaciti u pleh koji kasnije ide u rernu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: U istom tiganju i preostaloj masnoći na tihoj vatri pržiti pečurke i luk 5-6 minuta dok šampinjoni ne smekšaju i ne ispari tekućina koju su pustile. Pred kraj dodati iseckan beli luk, pa sve prebaciti u pleh sa piletinom.

KORAK 4 – priprema sosa: Uz neprekidno mešanje u tiganj sipati maslinovo ulje i brašno, pa pileću supu. Kada provri nastaviti mešanje i dodati pavlaku, limunov sok, mirođiju i ruzmarin. Sa količinom dodate supe se postiže željena gustina sosa. Na kraju probati sos i proveriti ukus, pa ga sipati u pleh preko piletine i šampinjona.

KORAK 5: Pleh prekriti alu-folijom, ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni C i peći 20-tak minuta. Skinuti alu foliju, sve posuti rendanim kačkavaljem, vratiti u rernu i peći još 10-tak minuta.

Posluženje

Servirati na veće plitke tanjire i ukrasiti limunom i grančicama mirođije. Poslužite i odgovarajuću salatu.

Prijatno, želi vam Majstor Amater !

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar