Podeli
komplet lepinja
Ilustracija; Foto: Dejan Jekic / Alamy / Alamy / Profimedia

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate,

Komplet lepinja je specijalitet broj jedan koji se može pojesti u Srbiji, ako pitate The Taste Atlas. S ocenom 4,60 za sobom je ostavila ajvar (4,56), pljeskavicu (4,40), sarmu (4,39) i perkelt (4,43).

A priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.

Pročitajte još:

Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – “sok od mesa” koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama navodno može i da se kupi, a ako ste se upustili u pravljenje komplet lepinje verovatno vam je ostalo neke “moče” od prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, a lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarka našli smo jedan od recepata. A evo i originalnog recepta za komplet lepinju – u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite “poklopac”, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

No, pogledajte kako komplet lepinju spremaju stručnjaci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar