Karađorđeva šnicla; Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Danas verovatno ne postoji restoran srpske kuhinje koji na meniju nema čuvenu Karađorđevu šniclu. Ipak, po originalni recept otišli smo u "Mićinu domaću kujnu", kod čoveka koji ju je izmislio.

Prvu Karađorđevu šniclu napravio je Milovan Mića Stojanović, čuveni Titov kuvar i profesor generacijama kuvara. Napravio ju je slučajno, kao alternativu „kijevskom kotletu“, a ubrzo je postala hit za sebe.  I u „Mićinoj domaćoj kujni“ u Zemunu, Karađorđeva je, bez konkurencije, najtraženiji specijalitet. Vikendom se pripremi od 20 do 50 porcija dnevno. Uvek se pravi po originalnom receptu i servira baš onako kako je Mića zamislio. Njegov sin Milan nam je pripremio – korak po korak, uz nekoliko dodatnih instrukcija i malih trikova velikih majstora.

Originalni recept za Karađorđevu šniclu; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Prvo izaberete lepo parče mesa. „Mi koristimo meso od filea. Kad je Mića prvi put napravio Karađorđevu, koristio je meso od telećeg buta. Mi koristimo svinjski file, koji je mekši, i pileći, s kojim je teško raditi, ali neki žele piletinu“, priča Milan Stojanović.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Meso lepo izlupati, posebno stanjiti krajeve.

Samo malo posoliti, ako kajmak nije mnogo slan.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Po sredini, celom dužinom rasporediti kajmak.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

„Bitno je da je meso jako mekano i lepo i da je kajmak zreo. Ako je kajmak mnogo mlad, pobeći će iz šnicle, a ako je mnogo star, imaće jači miris“, objašnjava Stojanović.

Urolati šniclu.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs
Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Uvaljati je u brašno…

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

…Pa u jaja…

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

…Pa u prezle.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Ubaciti u duboko ulje.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Pržiti 12-15 minuta.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

Servirati uz…

„Mića je zamislio da kao prilog ide krompir i boranija. Međutim, kad smo prvi put bacili 800 kila boranije, sad pitamo goste da li žele kao prilog bareno povrće ili pomfrit. Ima onih pet odsto koji se pale na zdrav život i oni traže bareno povrće“, smeje se Milan Stojanović, a verovatno će biti i onih koji će konstatovati da Karađorđeva bez problema može i bez priloga.

Karađorđeva šnicla, korak po korak; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

U originalu, šnicla se preliva tartar sosom i služi uz kolut limuna.

Karađorđeva šnicla; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

„Šnicla predstavlja vojnika, tartar predstavlja lentu, a parče limuna – to je Karađorđeva zvezda“, otkriva nam Stojanović.

Karađorđeva šnicla; Foto: Zoran Lončarević / Nova.rs