Podeli
Krompir
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Pomfrit se nažalost nalazi na spisku jela koje treba jesti samo u retkim prilikama jer prilikom prženja "popije" mnogo ulja i povećava kalorijsku vrednost namirnice.

U sto grama običnog krompira nalazi se oko 77 kalorija, dok ista količina pomfrita ima oko 300 kalorija, prenosi Zadovoljna.hr.

Ali da li ste znali da hrskavi pomfrit možete ispeći i bez trunke ili sa vrlo malo ulja? U svetu, ali i kod nas sve su popularnije friteze na vruć vazduh (air fryer), koje, kao što im ime kaže, omogućavaju prženje hrane uz pomoć vrućeg vazduha.

Za razliku od pečenja u rerni, krompiri pečeni u ovakvoj fritezi su hrskaviji su jer vazduh struji i termički obrađuje namirnicu na manjem prostoru. Zbog toga iziskuje i kraće pečenje. Povrh svega, pečenje pomfrita u fritezi na vruć vazduh lišeno je prskanja ulja i nereda u kuhinji.

Pročitajte još:

Dovoljno je manju količinu osušenog i iseckanog krompira staviti u korpicu friteze, izabrati vreme i željenu temperaturu pa započeti termičku obradu. Friteza se automatski isključuje nakon isteka izabranog vremena, što smanjuje šansu od pregorevanja hrane.

U zavisnosti od debljine isečenih krompirića, za pečenje pomfrita u fritezi na vruć vazduh je potrebno 10 do 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Poželjno je da na pola pečenja protresete korpicu i proverite kako izgleda krompir.

Ne pretrpavajte korpicu jer ćete tako smanjiti šansu za ravnomerno pečenje.

Krompiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog ukusa na koji smo tradicionalno navikli. Ako želite, očišćen, isečen i osušen krompir možete pomešati s jednom kašikom ulja pre stavljanja u fritezu. Tako pripremljen krompir biće ukusniji, ali i dalje zdraviji od uobičajenog pomfrita prženog u dubokom ulju.

Iako se u fritezi na vruć vazduh može pripremiti sve od mafina do pice, idealna je za pripremu pohovanog mesa, ribe i povrća, kao i drugih jela koja se inače prže na dosta masnoće.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar