Jelena i Branko
Jelena i Branko; Foto: Privatna arhiva/Jelena Cocco

Jelena i Branko žive u Monci. Ovih dana kućni karantin koriste da isprobaju sve recepte koji su im ostali na listi čekanja. Branko je inače šef kuhinje, a Jelena mu je desna ruka.

„Nalazimo se 11. dan u karantinu, koji je od jutros još stroži, no, nas dvoje smo od početka zabrane kretanja odlučili da poštujemo ograničenja.

Život se sveo na rutinu – ustajanje, šetanje psa, čitanje, sređivanje kuće, gledanje filmova, kontakt sa ljudima koji brinu kako smo i opet šetanje psa. U nabavku samo kad moramo – velilku nabavku za kuću sam obavila na početku i ne moram da idem u supermarket barem naredne tri nedelje, a u blizini kuće imamo mesaru i piljaru, tako da smo pokriveni. Ipak, i tu vršimo nabavku za nekoliko dana. U ovakvim situacijama odlazak u prodavnicu ne treba da bude povod da se izađe iz kuće nego nužna situacija. I odrađena po svim pravilima.

Pročitajte još:

Najveći deo dana nam odlazi na kuvanje, direktno ili indirektno. Branko je profesionalni kuvar, šef u jednom restoranu koji je sada zatvoren, tako da ima sav komfor ovog sveta da pravi novi meni i isprobava recepte. I ja sam poslednjih godina upletena više u kuvanje, tako da se i ja petljam sa tim, na nesreću svih prijatelja sa fejsbuka i instagrama koji su prisiljeni da gledaju slike.

I tako prođe dan za danom. Vreme ide sporo, ali kada se ubacite u rutinu, ide. Smanjili smo drastično gledanje informativnih programa sa bilo kog medija i gledamo samo odabrano.

Prijatelji nas često pitaju da li se bojimo. Situacija nije dobra, svakako ne ovde, u Italiji. Ipak, mislimo da ako svi, ali bukvalno svi, poštujemo pravila (a valja ih pametno definisati), dan po dan, ovo mora da prođe. I što je intezivnije to poštovanje pravila, to će proći pre“, kaže za Nova.rs Jelena Cocco. Evo njihova tri predloga italijanskih poslastica koje bi mogle da vam ulepšaju dane u izolaciji.

Fjorentinci

Fjorentinci
Fjorentinci; Foto: Privatna arhiva/Jelena Cocco

(mera za 10 kom)

50 gr putera

4 kašike šećera

3 kašike prosejanog brašna

50 gr seckanih badema

50 gr mešanog kandiranog voća

25 gr suvog grožđa (prethodno omekšalog u vodi)

25 gr iseckanih kandiranih višanja

Kora 1 limuna

100 gr crne čokolade

Priprema:

Puter i šećer staviti u šerpicu na tihu vatru pa čekati da se puter otopi, a šećer potpuno rastvori. Skloniti sa vatre i dodati brašno i sve dobro sjediniti. Ubaciti badem, kandirano voće, rendanu koru limuna i opet sve dobro izmešati.

Sipati kašikom na pleh obložen pek papirom i rukama oblikovati diskove prečnika 5 cm . Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 min dok ne dobiju lepu boju. Izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Pročitajte još:

U međuvremenu otopiti čokoladu na pari, pa kad počne da se zgušnjava, raspodeliti na ispečene keksiće (na ravnu stranu) i ostaviti da se čokolada stegne. Pred kraj viljuškom napraviti šare.

Čuva se u frižideru do 5 dana, ako izdrži.

Napomena: za karantinske uslove umesto badema može da posluži i orah, a od kandiranog voća šta se nađe u kući – mogu da posluže i suve kajsije, šljive, itd.

Torta Kapreze

Torta kapreze
Torta kapreze: Benny Marty / Alamy / Alamy / Profimedia

100 gr crne čokolade

150 gr mlevenog badema

100 gr šećera

1 kašika gorkog kakaa

100 gr putera

4 jaja

Priprema:

Umutiti belanca u relativno čvrst sneg pa ostaviti sa strane. Istopiti puter. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati rastopljen puter (malo prohlađen ali i dalje tečan, inače dobijete masnu slatku kajganu) i kakao prah. Dobro izmešati.

Dodati bademe, pa opet dobro izmešati. Dodati umućena belanca i rukom mešati (za ovu količinu dodajte belanca iz dva puta). Podmažite kalup za tortu (idealno promera 18 cm) puterom i pobrašnite. Sipajte masu u kalup. Peče se 40 minuta na temperaturi od 150 stepeni. Kada je gotova, izvaditi iz rerne i ostaviti još 10 minuta pre vađenja iz kalupa.

Služi se ohlađena posuta prah šećerom i eventualno uz šlag ili sladoled

Mohito panakota

Mohito panakota
Mohito panakota; Foto: Slavica Stajic / Alamy / Alamy / Profimedia

250 ml pavlake za kuvanje

150 ml mleka

2 kašike demeira šećera (ili onog od trske) + 1

2 lista želatina (ili ekvivalent u prahu za 400 ml tečnosti, ili 1 kašičica agar agar praha)

2 limete

Par grančica sveže nane

Priprema:

Folije želatina potopiti u hladnu vodu da omekšaju. U međuvremenu, u šerpicu staviti šećer, pavlaku i mleko, par listova nane i narendati 1 limetu. Zagrevati dok ne počne da struji. Tada skloniti sa vatre, dodati listove želatina dobro oceđene od vode i izmešati. Listove nane izvaditi a smesu izliti u 4 posude. Čim se malo prohladi, ide u frižider na minimum 2 do 3 sata.

U međuvremenu, spremiti kulis od limete – izrendati koricu, a sam citrus očistiti kompletno od belih delova, pa iseckati na sitne komadiće. Staviti u šerpicu, dodati kašiku šećera i malo vode i ukuvati na tihoj vatri do strukture džema. Ostaviti da se ohladi.

Za serviranje staviti po 1 kašičicu kulisa od limete i par listova sveže nane na panakotu.

Ukoliko nemate limetu i svežu nanu, napravite „klot“ panakotu, i preko toga stavite razređeni džem od jagode, maline, čega god. Ipak je vanredno stanje.