Podeli
kuvanje turske kafe
Foto: Sergey Tolmachev / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaka crna domaća nije samo tu za dobar početak dana već može da bude i pravi eliksir zdravlja. Ali da bismo je skuvali kako treba, važno je da izbegavamo jednu čestu grešku.

Kako umesto problema sa želucem dobiti zdrav napitak kod kuće, otkriva poznati hrvatski barista Domagoj Trusić za portal Pun kufer.

“Ako želimo da kafu skuvamo kako treba, mora nas zanimati vreme kontakta kafe i vode, kao i temperatura. Ako zanemarimo ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Igra se svodi na dve sekunde i (plus, minus) dva stepena Celzijusa.”

View this post on Instagram

Pozdrav dragi naši. Vreme je za jedan GIVE A WAY ili ti poklon na našem predivnom srpskom jeziku. Označite u komentaru 2 osobe i izabraću nekoga od vas i vaša 2 prijatelja koja ste označili kojima sledi besplatno gledanje, dakle besplatno tumačenje šolje za čak Vas troje. Proglasiću pobednika 25.Oktobra, u večernjim satima, do tada imate mogućnost da učestvujete. USLOVI: 1.Zapratite moju stranjcu @horoskopdanas 2.Lajkujte ovu objavu. 3.Označite 2 osobe u komentaru(moze i vise komentara ali sa različitim osobama). Za sve nestrpljive koji ne mogu da čekaju izvlačenje, možete dobiti tumačenje šolje, kao i uvek plaćate koliko god Vi želite, samo se javite u DM-u. #srbija #hrvatska #slovenija #makedonija #crnagora #turska #rusija #albanija #grcka #bugarska #beograd #split #skoplje #podgorica #tirana #moskva #sofija #italija #rim #milano #austrija #bec #berlin #svajcarska #bern #analizasolje #tumacenjesoljr #turskakafa

A post shared by Astrolog 🌹🍀 (@horoskopdanas) on

Trusić kaže i da je recept za kuvanje turske kafe vrlo rigidan.

“U tradicionalnom načinu kafu su spasavali začini jer bi se usitnjavala u mlinu u kom su se mleli kardamom, klinčić, cimet… i tako inaugurirali šarmantnu notu kafe. Ono što nas danas muči kod turske kafe jeste težak napitak dugačkog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gareža, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv predugačak kontakt kafe i vode jer, ako ne stavimo kafu u dovoljno vruću vodu, otapa se sve i ono što bi trebalo i ono što ne bi trebalo da se otopi.”

Pročitajte još:

Zato on kaže da kafu treba staviti u tek proključalu vodu, odmah promešati i vratiti nazad na šporet, pa je potom skloniti.

“Kad prokuvamo vodu, ona ključa i ima oko 97 ili 98 stepeni. Nakon što sklonimo kafu s ringle, za nekoliko sekundi temperatura pada nekoliko stepeni, a dodavanjem kafe temperatura se još malo snižava.”

Domagoj Trusić izdvaja i jednu grešku koju mnogi prave kad kuvaju tursku.

“Nikako ne bi trebalo ponovo grejati kafu da provri – to je gaf kojim ćemo sigurno spaliti eterična ulja kafe, podići temperaturu iznad magična 94 stepena, kada ulja izgore. Tako se od superzdravog napitka s mnogo benefita za naš organizam dobija toksičan napitak koji izaziva težak osećaj u želucu. Ako su pak ulja celovita, napitak je zdrav, a nutritivni faktor raste u nebo. Tako dobijamo eliksir zdravlja za organizam, a ne dubioznu tečnost koja daje udar adrenalina ili nečeg drugog na što računamo”, zaključuje Domagoj Trusić.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar