kolač s jabukama
Foto: Shutterstock

Sočni blondies kolač s jabukama sjajna je kombinacija cimeta i smeđeg šećera, a zbog svojih aroma je pravi izbor za prelazno doba između leta i jeseni.

Dobra vest je i da ćeš ovu poslasticu veoma lako i brzo pripremiti, samo treba da se pobrineš da je bude dovoljno za sve, pišu na sajtu 24 sata.hr.

Sastojci:

2 srednje velike jabuke

30 m čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera)

1/8 kašičice mlevenog cimeta

230 g maslaca

290 g brašna

1,5 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 kašičica mlevenog cimeta

1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

330 g smeđeg šećera

2 velika jajeta

1,5 kašičica ekstrakta vanile

kolač s jabukama
Foto: Shutterstock

Za preliv:

60 g maslaca

180 g šećera u prahu

30 ml mleka

1/4 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Jabuke operi i iseci na kriške ili na kockice. Stavi ih u zagrejan tiganj s malo maslaca i dodaj javorov sirup, odnosno malo smeđeg šećera i cimet. Promešaj i kuvaj na umerenoj vatri dok jabuke malo ne omekšaju, oko tri do pet minuta, pa ostavi sa strane.

Pročitajte još:

U većoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić. U drugoj manjoj posudi umuti maslac, smeđi šećer, jaja i ekstrakt vanile. Sastavi mokre i suve sastojke i mešaj dok se ne sjedine. Dodaj zatim u testo jabuke i dobro promešaj.

Testo ravnomerno rasporedi u pleh obložen pek-papirom i stavi na oko 35 minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peci dok ne porumeni i dok čačkalica ne bude čista nakon što bocneš testo. Izvadi iz rerne i pusti da se blondies potpuno ohlade.

Za preliv zagrej maslac da se malo otopi, pa umuti u njega šećer, mleko i ekstrakt vanile. Po potrebi dodaj još šećera da se zgusne ili više mleka da se razredi. Kolač prelij, pa ga iseci na kocke. Ako ne smažete sve odmah, kolač pokrij i čuvaj na sobnoj temperaturi do dva dana ili do nedelju dana u frižideru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar