Podeli
Uskršnja jaja; Foto: Privatna arhiva

Kreativnost je i pre vanrednog stanja bila prvi preduslov za dekorisanje i farbanje prelepih uskršnjih jaja. Uz materijale koje imate u kući, moguće je napraviti prazničnu čaroliju.

Veliki petak je dan kada mašta zaista može da pomogne čak i onima koji nisu vični i spretni, da naprave malo sopstveno čudo u uskršnjoj korpici. U Srbiji jaja se farbaju od 16. veka, a to je ujedno i jedan od najstarijih hrišćanskih običaja.

Ana i pastelna jaja

Uskršnja jaja: Foto: Privatna arhiva

Prvo pripremite boju u prahu za kolače, sirće, posude za bojenje i kašike, kao i salvete. Jaja skuvajte u mešavini vode i sirćeta, na pola lister vode ide 1 dcl sirćeta. Kuvaju se oko 10 minuta, isključite ringlu i ostavite jaja još oko 5 minuta u vodi. Isperite jaja i polako sunđerom im skinite prirodno žućkastu boju. Tako ćete ih izbeleti.

Sipajte vodu u posudu, dodajte boju do željene nijanse, dodajte i sirće – jednu kašiku na 2,5 dcl vode. Sve jedno je da li je voda hladna ili topla. Izbeljena jaja potopite u boju. Možete jednu polovinu u jednu boju, a drugu u neku drugu nijansu, da biste dobili dvobojna pastelna.

Maja i srebrna jaja

Srebrna jaja; Foto: Privatna arhiva

Ova varijanta je jednostavija. Ofarbajte jaja u obične boje i lepkom za papir lepite tanke listiće aluminijumske folije po njima. Efekat je odličan, a ne treba mnogo vremena za dekorisanje.

Ivana i dekupaž

Dekupaž jaja: Foto: Privatna arhiva

Izbelite jaja ako nemate bela. Isecite deo salvete sa nekim motivom koji vam se sviđa (zeka, pile, baloni…), umutite belance koje će vam služiti kao lepak. Kada ofarbate jaja, premažite deo belancetom, naslonite isečenu sličicu, pa ponovo preko premažite.

Gabrijelina jaja sa slamom

Foto: Gabrijela Sarapka

Gabrijela Sarapka (60) iz Subotice ukrašava jaja na sasvim poseban način. Njena jaja možda nisu jestiva, ali su zato jedinstven ukras za praznike.

„Koristim kokošija i guščija jaja. Prvo ih izbušim i izduvam i lepo dezinfikujem. Onda ih izbelim, otkuvam u sirćetu i vodi, pa ostavim da se osuše. Zatim napravim od slame ružice i tračice“, priča Gabrijela.

Pročitajte još:

Za njene ukrase treba malo više umeća jer tanke tračice od slame precizno uvija i plete.

„Zatim ukrase lepim posebnim lepkom na jaja, a one rupice zapušim slamom i stavim končić da vise kao ukras. Neka jaja i obojim, posebno ona od patke, ona su jača. A neka imaju i postolje“, priča Gabrijela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram