Podeli
Foto: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Japanska kultura krije brojna blaga koja nam mogu biti jako korisna u modernom življenju. Baš takav je japanski koncept za uređivanje doma: wabi - sabi ili pronalaženje lepote u nesavršenosti.

“Wabi” se odnosi na život s poniznošću i jednostavnošću, koji je u saglasnosti sa prirodom, dok se “sabi” definiše kao sposobnost prihvatanja životnog ciklusa onakvog kakav jeste, sa svim svojim manama i vrlinama.

Wabi-sabi dom je onaj koji prihvata autentičnost i podstiče osećaj mira i tišine koristeći jednostavnost, piše Tportal.

Pročitajte još:

Mnogi se trude da u svom domu istaknu neku najnoviju sjajnu stvar, uvek pazeći da svaki detalj bude savršen. Wabi sabi je suprotnost toga – ova filozofija nalaže da se sklad u enterijeru postiže ako je okruženje autentično i nesavršeno. U “Instagram svetu” koji je opsednut savršenošću, ovaj koncept je pravo osveženje.

Naravno, apstraktne ideje kao što je wabi-sabi nije uvek najlakše primeniti, pa evo nekoliko osnovnih saveta i trikova koji će vašem domu pružiti vibracije spokoja za kojima svi žudimo na kraju dana.

Autentičnost na prvom mestu

Wabi-sabi slavi autentičnost, a ne postoji ništa što je više orginalno od domaćeg dekora i različitih rukotvorina. Vaza koju ste pronašli na odmoru, goblen koji ste sami vezli ili keramika s lokalne pijace samo su neki od elemenata u domu koji će poboljšati topao, autentičan osećaj vašeg prostora – što je jedna od najvažnijih karakteristika wabi-sabija.

Nered ne dolazi u obzir

Nesavršenost koju ovaj koncept ističe nikako ne znači haos i nered. Dom prema wabi-sabiju trebao bi biti lišen nereda i visoko organizovan kako bi izazivao osećanja mira i spokoja. Ipak, ne treba opsesivno čistiti. Ako u domu negujete minimalnu estetiku po pitanju dizajna, već ste na pola puta – ali samo na pola puta. Zapamtite, nije stvar u jednostavnosti zbog jednostavnosti; više se radi o osećaju reda kako biste u svoj dom pozvali osećaj smirenosti.

Spoljni svet u unutrašnjosti doma

Organski materijali i elementi iz prirode glavni su elementi wabi-sabija, zbog univerzalno dobrih vibracija koje donose. Uz to, prirodne nečistoće koje se nalaze u biljkama, drvu i kamenu sjajni su svakodnevni podsetnici na lepotu koja se može naći u nesavršenosti. Da biste maksimizirali ove dobre vibracije, nabavite drveni nameštaj, sveže cveće i onoliko biljaka koliko vam srce poželi.

View this post on Instagram

Tu comptes combien de plantes sur cette photo ? 🙈 Tout à l’heure je faisais mon petit tour des plantes avec mon arrosoir (et la technique du plantage de doigt tu connais …😂)et je me suis dis que j’en avais pas tant que ça 💁🏻‍♀️ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #ficuslyrata #houseofplantlovers #caladium #decoboheme #jungalowhome #deco #wabisabi #plantes #maisonsdumonde #madeco #mydeco #decomaison #bienvenuechezmoi #teamdeco #plantgeek #decoaddict #plantesaddict #jungalow #teamdecosolidaire #decohome #etabliancien #meandplantsarefriends #plantenstudio #decorationinterieur #deco #tapisberbere #brocante #passionplantes #maisonneuve #caladiumlovers

A post shared by Jess – Freelance 🌿📷 (@zessfr) on

Neusklađenost je imperativ

Prema wabi-sabiju, ne postoji potreba da u domu sve bude usklađeno. Previše predmeta koji se izgledom podudaraju mogu ozbiljno umanjiti karakter i atmosferu doma, a da ne spominjemo njegovo “srce”. Zato istaknite sve voljene predmete, čak i ako se estetski sudaraju. Prema wabi-sabiju, takva nesavršenost je savršena.

Dom ispunjen srećnim stvarima

Senzibilnost wabi-sabija svodi predmete na minimum, pozivajući samo one stvari koje u dom unose nostalgiju, lepotu, korisnost ili kombinaciju svega. Ponovno, ovaj trend ne koristi minimalizam zbog minimalizma, već mu je cilj da zadrži stvari koje su ključne za smiren i srećan duh, pristup koji uvećava radost svakodnevnog života. Za razliku od zagriženih ljubitelja minimalizma koji bi se rešili vaze koja im se ne sviđa ili ne odgovara njihovoj estetici, oni koji vole wabi-sabi zadržaće je zato što ih čini srećnima.

View this post on Instagram

#tbt 💚 Right next to the window, where there was only one bookcase with plants, there is now a propagation station 🧪🙈 Seems that this corner is in a constant change…, but the only thing that stays and reigns above all is Frida😄! 🤎 Viva la Frida! 🎨💐 ✦ #tbt 💚 Al lado de la ventana, donde antes había una estantería con plantas, hay ahora una estación de propagación 🧪🙈 Parece que ese rincón está destinado a un cambio constante…, y lo único que permanece y lo controla todo de arriba es Frida😄!🤎Viva la Frida! 🎨💐 #plantmom #catmom #catsplants #livingroom #植物 #plantas #sphynx #devonrex #photooftheday #gatos #猫 #lifewithcats #urbanjungle #indoorplantsdecor #plantsofinstagram #wabisabi #indoorjungle #macrame #plantasdeinterior #smallapartment #tinyhouse #interior #indoorplants #sphynxcat #houseplants #katzen #purrmatcha

A post shared by ✮ uVe ✮ (@purr_matcha) on

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram