Vučić ne zna šta je čapraz-divan, znate li vi?

Lifestyle 27. feb. 202113:45 > 09:14
Podeli:
Foto: ClassicStock / Alamy / Alamy / Profimedia; Arhiva

Predsednik Srbije se jutros rano probudio, a onda je pohitao da se na Instagramu pohvali kako najviše voli da radi vikendom uz čaj od kamilice. Ja isto više volim da radim vikendom, ali čim odlepim kapke moram da drmnem dva vinjaka ne bih li se pripremila za sve njegove umotvorine. Dok sam stigla na posao, već je briljirao.

Posle čaja od kamilice predsednik je požurio u „Jutro“ gde je rekao da sebi zamera što nije imao bolji periferni vid i slušao i više verovao onima koji su ga upozoravali na neke stvari jer dnevno dobija preko 50 čapraz-divana.

„Ja dnevno dobijam 50 poruka i uglavnom su to čapraz-divani jedni protiv drugih. Sada vidim da je u neke ipak trebalo da poverujem“, rekao je Aleksandar Vučić govoreći o tome kako je „stostruko bolje branio Kosovo nego što je to činjeno u njihovo vreme“.

Pročitajte još:

Odmah potom je istakao i napade s kojima se suočava, uz reči da oni što ga napadaju najmanje loše govore o njemu, već napadaju njegovu porodicu jer znaju da je na to „najviše slab“.

Nije najasnije šta je baš hteo da kaže. Na prvi pogled deluje da je Vučić uz jedan turcizam pomislio da objasni kako redovno dobija gomilu upozorenja, ali eto, ne posluša ih, pa samo to zamera sebi. Ili pak taj turcizam treba da označi ove napade na njega i njegovu porodicu… U svakom slučaju, lončići su pobrkani jer čapraz-divan nije ni upozorenje ni napad.

Kako stoji u rečnicima, ovaj termin zapravo znači zabavljati nekog ko je dokon. Obično to kaže onaj koji ima pametnija posla nego da nekom ko je besposlen pravi društvo, pa kaže „neću mu praviti čapraz-divan“. Takođe, čapraz-divan znači i ulagivati se, ulizivati se, dodvoravati se nekom preko svake mere.

Šta je onda predsednik hteo da kaže? Da li mu se nehotice otelo to da mu se ljudi oko njega stalno ulaguju, pa priznao ono što vidimo svakog dana? Ili ne daj bože da je dokon…ili da su oni oko njega dokoni? Nemoguće.

Nešto tu ne pije vodu. Izgleda da nije poslušao Vulinov savet „piši kao što je napisano, čitaj kao što kaže“ ili je prosto kao i obično, hteo da bude šarmantan koristeći arhaičnu reč. A možda su ipak samo moja dva jutarnja vinjaka bila previše.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar