Urnebesno: Devojka pokazala čemu joj služi pasoš Kosova

Lifestyle 01. Mar. 202111:53
Share:
pasoš kosova
Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Mnogi su odložili pasoše dok se ne obuzda pandemija, ali pasoši Kosova ni ranije nisu mnogo služili za ono čemu su namenjeni.

“Za šta koristim moj pasoš, pošto imam nula validnih viza u njemu”, napisala je jedna Tviterašica uz haštag #kosovo i fotke “primene” pasoša te zemlje.

Ne na putovanjima – već kao podmetač za šolju ili nogicu stolice, označivač za knjige ili čak umesto kuhinjskih rukavica.

Pasoš Kosova je putna isprava koja se izdaje građanima jednostrano proglašene i sporne Republike Kosovo, ali je glavna prepreka građanima za putovanje.

Pročitajte još:

Vredi koliko i pasoš Bangladeša, Irana i Libana, piše Slobodna Evropa. Na skali od 1 do 104, rangiran je na 96. mestu i s njim se može bez prethodno dobijene vize putovati u 38 država Azije, Afrike, Bliskog istoka, te Balkana, na osnovu Henley Passport Indexa za 2018.

Kosovski pasoš svakako je “najgori” na Balkanu, ali i u Evropi, budući da su njegovi nosioci jedini koji i dalje moraju da čekaju u redu za šengen vizu. Za građane Kosova taj pasoš je potpuno bezvredan i mnogi ga nikad nisu upotrebili. U svakom slučaju, bar ne za ono čemu je namenjen.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment