Gatanje
Foto: Michael Austen / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta nas čeka u budućnosti, kako da znamo da li nam se smeši nešto lepo i kako da se sačuvamo ako nas iza ćoška vreba neka nevolja? Ljudi su oduvek bili radoznali da saznaju svoju budućnost, pa otuda i stari narodni običaji gledanja u pasulj, kafu, kukuruz, plećku....

Mnogo pre vremena interneta i novina, naši stari su odgovore na ključna pitanja tražili od prirode. U raznim krajevima širom naše zemlje nekad, a ponegde i sada, gatanjem su se najviše bavile žene, i to one starije. Najčešće se gatalo pored ognjišta jer se verovalo da se dobri duhovi i demoni skupljaju oko vatre i time pomaže u gatanju, odnosno predviđanju budućnosti, pišu na sajtu Opanak.rs.

Bacanje pasulja

Suština gledanja u pasulj sastoji se u tome što zainteresovana osoba u svojim mislima postavi zrnevlju pitanje o zdravlju, sreći, ljubavi, putu, poslovima, neverstvu, braku ili šta već koga tišti, a gatara baca zrnevlje i prema njihovom rasporedu pokušava da odgovori na postavljena pitanja. Da li će odgovor zrnevlja biti povoljan ili ne, zavisi od broja i rasporeda zrna po gomilama, pišu na sajtu Opušteno.rs.


Za ovu metodu gatanja potrebna su 42 zrna pasulja, malo prostora i malo slobodnog vremena. Nije sasvim jasno zašto se uzima jedno zrno više kada se samo bacanje izvodi isključivo 41 zrnom. Ono 42. zrno uvek učestvuje u mešanju, ali se odvaja pre bacanja. Sva 42 zrna stavljaju se u desnu šaku, koja se zatim drži na ustima, kao da želite u nju da dunete. Za to vreme intenzivno mislite na određenu želju, problem ili situaciju čiji ishod želite da saznate. Zatim pasulj spuštate na sto ili na neku ravnu površinu i nasumice ga delite na tri gomilice, pišu na sajtu Opanak.rs.

Pročitajte još:

Kod gledanja u pasulj postoji veliki broj kombinacija, a svaka ima svoje značenje. Za nekoliko kombinacija se ne preporučuje više bacanja pasulja zbog toga što predskazuje izuzetno srećnu budućnost ili zato što kombinacija u sebi nosi krajnje loše predskazanje. U ovom drugom slučaju, pasulj koji ste bacili treba izneti iz kuće, a prema tradicionalnim verovanjima, najbolje ga je baciti u reku.

Gledanje u plećku

Stari običaji kažu da se 14. januara, tj, na Mali Božić, za praznični ručak pojede glava i plećka božićne pečenice. Tom prilikom vešti ljudi iz plećke pečenice predskazuju šta će se tokom sledeće godine dogoditi u toj kući i oko nje, pišu na sajtu Opanak.rs.

Gatanje u plećku bilo je vrlo rasprostranjeno na ovim prostorima, posebno u Hercegovini i Crnoj Gori. Za ovaj običaj uzimala se desna plećka pečenog praseta, jagnjeta ili jareta. Priča kaže i da je vrlo važno da životinja provede namanje tri dana u domaćinovom oboru, u suprotnom gatanje neće niti tačno. A verovalo s ei da je bitno da životinja dan pre klanja ne jede so.

Najbolje je proricanje iz božićne plećke životinje koju je domaćin sam odgojio. Iz plećke se prema verovanju može videti šta će se desiti u kući, polju, u skorijoj ili daljoj budućnosti. Tako se na osnovu znakova na plećki moglo zaključiti da li će godina biti siromašna ili bogata, da li će cele godine u kući biti živo i zdravo, da li će u kući biti novih ljubavi, veridbe, svadbe ili krštenja, da li će biti novca ili pak smrt ili neka loša stvar naredne godine. Znalci kažu da se tako može pretpostaviti i da li sledi napredak u celom društvu ili će možda biti rata.

Gledanje u kukuruz

Od davnina je u narodu poznato i gledanje u kukuruz, posebno u istočnoj Srbiji.
Ova tehnika zapravo potiče iz drevne zemlje Inka, gde se kukuruz smatrao svetom biljkom, pišu na sajtu Magična zona.

Kad je bilo potrebno razrešiti neku nedoumicu ili baciti pogled u budućnost, od pomoći je bio kukuruz.

Za tu svrhu se morao odabrati lep, zdrav klip sa osam uspravnih redova. Iz njega se vadi 41 zrno i stavlja na gomilicu, na čiji vrh se polaže neka sitnica koja pripada osobi kojoj se gata. Potom se zrna desnom rukom tri puta pomešaju, dune se u njih i izgovara bajalica. Onda se zrna kukuruza raspoređuju po posebnom redosledu, a gomilice kukuruza daju odgovor na samo jedno pitanje. Za svako novo pitanje kukuruz se mora ponovo poređati. Kao i kod drugih vidova predviđanja budućnosti, i sa kukuruzom se znalo tačno koji raspored zrna predstavlja dobrar znak, recimo, kad se u prvom formiranom redu kukuruza nađu tri gomilice sa ukupno devet zrna ili kad se u svakoj od devet gomilica nađu po tri ili četiri zrna, što je izvanredan znak.

Gledanje u šolju kafe

Običaj koji je i danas vrlo živ je gledanje u budućnost uz pomoć taloga od sveže skuvane turske kafe. Ona mora da bude jaka i gusta, a može da se sipa u šoljice bilo koje veličine, bitno je samo da odgovaraju onome ko gata, pišu na sajtu Stvar ukusa.

U unutrašnjem delu šoljice, radi lakšeg čitanja, ne sme da bude ukrasnih šara.
Kafa se ispija lagano, samo s jednog ruba šoljice, dok se drška šoljice pritom drži levom rukom.

Prazna šoljica treba da se triput okrene u smeru kazaljke na satu kako bi se talog što bolje rasporedio po šoljici. Zatim šoljicu treba pokriti tanjirićem i okrenuti je sa sve njim.

Okrenutu šoljicu treba ostaviti nekoliko minuta da bi se talog osušio i da bise simboli oblikovali. Ako biste da vidite da li se talog osušio, šoljicu smete da podignete samo jednom i tako proverite. U budućnost se gleda samo iz prve popijene šoljice.


I dok u početku figure u šoljici mogu da izgledaju haotično i nepovezano, vežbanjem, odnosno ponavljanjem ovog starog rituala sa prijateljicom ili komšinicom, značenja će sama biti sve čitljivija, pa će onom ko gata prikazi biti sve jasniji.

Treba znati da objašnjenja sudbine leže isključivo u tumačenju kombinacija simbola, odnosno njihovom povezivanju u jedinstvenu priču, pišu na sajtu Opanak. Zato su u svemu najdragocenije mašta i intuicija. Gledanje u šolju treba da ide bez opterećivanja bilo kakvim podacima koji su poznati o osobi kojoj se tako predskazuje budućnost.

Poseban pečat svemu tome daje detalj kada onaj kome se gleda u šolju kažiprstom desne ruke pritisne dno šoljice i pomisli jednu želju. Onaj ko gleda u šolju analizira taj otisak i objašnjava simbole i daje odgovor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar