Podeli
Foto: Wikipedia

Kralj Aleksandar Karađorđević je preko celih grudi imao tetovažu, što je manje poznat detalj iz biografije jugoslovenskog "Ujedinitelja".

Na grudima kralja bio je tetoviran jednoglavi orao široko raširenih krila, koji je u jednoj kandži imao mač, a u drugoj šar, odnosno kuglu sa krstom. Iznad orla nalazila se kruna koja podseća na krunu Svetog rimskog carstva.

Pogledajte kako je izgledala tetovaža kralja Aleksandra.

Decenijama je bilo potpuno nepoznato da je kralj imao ovu tetovažu. Đakon Nenad Jovanović je to otkrio prikupljajući materijal za knjigu „Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije“, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže. I dalje se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi, piše Istorijski zabavnik.

Kralj Aleksandar i Karađorđević, Foto: SKILL historical / Profimedia

Kralj Aleksandar nije bio jedini vladar sa tetovažom. Car Nikolaj Drugi Romanov takođe je imao neke tetovaže na telu.

Pročitajte još:

Međutim, izbor simbola je neobičan, ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva, čiji je ovo bio simbol.

Istoričari zbog toga misle da je tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – njime su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar