Srpska članica NASA tima: Ovo je ostvarenje Teslinog sna

Lifestyle 26. feb. 202111:53
Podeli:
Foto: Nova S

Gošća emisije "Probudi se" jutros je bila Dragana Perković Martin, članica NASA tima koja je učestvovala u misiji sletanja rovera na Mars.

Dragana se uživo iz Los Anđelesa uključila u „Probudi se“ i između ostalog je otkrila na koji način je učestvovala u ovoj misiji.

„Ja sam vodila tim radarskih inženjera koji su sagradili radar koji je pomogao u spuštanju rovera“, rekla je i objasnila da je ovo druga generacija istog radara koji je korišćen sa spuštanje Kjuriositija 2012. godine.

Radar daje podatke o tome koliko se brzo vozilo kreće u odnosu na tlo Marsa i isto tako kolika je razdaljina između tog vozila i tla Marsa.

Pročitajte još:

Dragana Perković Martin je rekla i šta je rover otkrio poslednjih nekoliko dana.

„Ovo je ostvarenje Teslinog sna na neki način. Primarna misija je da dokaže ili ne da li je mikrobni život postojao na Marsu. Do sada smo dobili najviše slika i videa, tu je i video samog sletanja“, rekla je.

Ako se otkrije da na Marsu ima mikrobnog života znači da je ta planeta nekad mogla da podrži život, što daje neku nadu da bi isto moglo da se dogodi i u budućnosti. Ipak, Dragana kaže da to sada nije moguće

„U ovom trenutku nije moguć život na Marsu zbog radijacije, nema dovoljno kiseonika… Jedn od instrumenata na roveru trebalo bi da uradi prerađivanje vazduha i da se vidi da li može da se proizvede kiseonik“, rekla je ona.

Sledeće što se planira je da se uzorci koje rover ostavio na Marsu vrate na Zemlju i da se provere.

„Ako rover pokaže da sastojci ranih stena i sedminata pokazuju da je bilo životnih mikroba, i dalje mislimo da naučni svet neće u to verovati sve dok se ti uzorci ne vrate na Zemlju i dok ih mnogi ljudi ne prostudiraju“, rekla je Dragana i najavila da bi naredni korak bilo vraćanje uzoraka što je dosta komplikovan proces.

Komentari

Vaš komentar