Šest situacija kad je bolje da u stanu nemate zavese

Lifestyle 18. nov. 202016:03 > 16:04
Podeli:
Stan
Foto: Redfin / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dizajneri enterijera stavljanje zavesa, roletni i drugih dekorativnih i zaštitnih stvari na prozore nazivaju nakitom doma, završnim dodirom u uređenju bez kojeg ni jedna dobra soba nije dovršena. Smatraju ih važnim aspektom celokupnog dizajna sobe, ali kao kod svakog pravila, tako i ovde postoje izuzeci.

Ako se dvoumite da li vašim prozorima trebaju zavese, prenoismo savete objavljene na zadovoljna.hr koji će vam pomoći da lakše odlučite.

Zavese je bolje ne stavljati…

Kad je pogled predobar da bi se sakrivao

Prozori
Foto: Victor Zastolskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se iz vaše dnevne sobe, kuhinje ili bilo koje druge prostorije pruža predivan pogled u kojem uživate, bolje je da izbegnete zavese. To važi i u situacijama kada spoljna svetlost koja ulazi podiže čitavu prostoriju i daje joj poseban ugođaj. Stavljanje zavesa u tom bi slučaju bila prava šteta.

Pročitajte još:

Ako imate lepe okvire prozora

Nije stvar samo u tome šta je iza prozora, nego i šta je oko njih. Idealna situacija za ostavljanje golih prozora je kada su komšije daleko, pogled je predivan i oblik prozora ili okviri su zanimljivog stila. Pogotovo s tamnim okvirima, prozori mogu izgledati i poput umetničkih dela u sobi. A ako imate ručno rađene i unikatne prozore, njih nikako ne treba ulepšavati i sakrivati zavesama.

Kad je malo prirodnog svetla

Prozori imaju svoju funkciju, a to je pre svega da propuštaju svetlost i vazduh. Ako u prostoriju dopire vrlo malo prirodnog svetla, izbegavanje zavesa možda je najbolje rešenje. Naročito ako zavese ne služe svrsi kao što je filtriranje svetlosti i pružanje privatnosti, prozore je najbolje ostaviti golim.

U modernom prostoru

U modernim potkrovljima i kućama s visokim prozorima izostavljanje zavesa stvoriće čist i moderan ambijent otvorenog prostora. Ako vam ipak treba više privatnosti, preporuka je staviti panel-roletne ili solarne roletne koje pružaju UV zaštitu, ali ne gubite pogled koji se pruža iz kuće.

Na prozore neobičnog oblika

I brodske prozore, prozore s lukom i one drugih neobičnih i nesvakidašnjih oblika bilo bi šteta pokrivati zavesama. Na taj način oblik prozora maksimalno će doći do izražaja i dati svoj doprinos celokupnom izgledu prostorije. Osim toga, draperija može izgledati čudno na prozorima neobičnog oblika.

Ako u sobi imate puno dezena i boja

Goli prozori mogu poslužiti kao odmor za oči u sobi koja je puna boja i dezena. Dakle, sve zavisi od količine šarenila. Ako ih je puno, izostavljanjem zavesa prostor će i dalje imati svežinu i neće izgledati pretrpano.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar