Podeli
Foto: googlemaps

Vila Bor na Dedinju, koja skockana i renovirana čeka Anu Brnabić da se useli, danas je najpoznatija kao "vila Jovanke Broz", jer je u njoj živela nekadašnja prva dama Jugoslavije.

Vest da će se Ana Brnabić useliti u vilu Jovanke Broz u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 u Beogradu uzburkala je još duhova i navela nas da dublje zagrebemo u prošlost jedne od prvih luksuznih kuća na Dedinju.

Ona, međutim, nikad nije pripadala Milošu Savčiću, kako su mnogi mislili. Savčić (1865-1941) je bio jedan od najbogatijih Evropljana svog vremena, građevinski inženjer i preduzetnik, ministar građevine i gradonačelnik Beograda, koji je, između ostalog, započeo izgradnju kompleksa luksuznih vila na Dedinju, a čijim je potomcima nakon Drugog svetskog rata odzeta kompletna imovina. Uključujući i plac u Užičkoj 15, gde je, između ostalog, danas Kuća cveća, sa grobovima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz.

Ipak, kada je Savčićev zet na tom imanju 1933. godine, počeo da podiže porodičnu vilu, vila Bor je već “držala poziciju” na Dedinju.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za portal Nova.rs je potvrđeno da u dokumentaciji stoji podatak da je vila Bor “izgrađena za trgovca Čedomira Petrovića, prema projektu građevinskog inženjera Stanislava Sobotke 1932. godine, kao i da je adaptirana oko 1980. godine”.

Pročitajte još:

“Vila se nalazi se u okviru celine “Topčidersko brdo i Dedinje” koja uživa status prethodne zaštite”, naveli su iz Zavoda.

Čedomira Petrovića, doduše, istorija mnogo slabije pamti nego Savčića, a njegova sudbina bila je slična sudbinama mnogih imućnih Srba koji su nakon Drugog svetskog rata proglašeni “narodnim neprijateljima” i “pripadnicima stare srpske buržoazije” nepoželjnim u novom komunističkom sistemu.

Petrović je bio trgovac engleskim štofovima. Posle Prvog svetskog rata brzo se obogatio i postao deo elitnih beogradskih krugova, pišu Večernje novosti. Navodno je bio među prvima koji su na Dedinju izgradili vilu. Posle rata mu je oteta, a Čeda Petrović je bio streljan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar