Podeli:
Foto: Instagram/isidorabjelicapajkic

Priča se da je baš Isidora Bjelica bila prva žena koja je svojevremeno u Sarajevu obukla mini suknju. Za života su je često opisivali kao skandal majstora, a zapravo je bila direktna, na pitanja je odgovarala i pisala je onako kako je jedino znala - bez zadrške. U njenim javnim nastupima, intervjuima i kolumnama uvek se provlačio motiv nezavisne, jake žene.

Neke od izjava koje je dala o ženama i njihovom položaju u srpskom društvu nisu se dopadale feministkinjama, druge šovinistima. Uvek je postojao neko kome su Isidorine reči bile previše oštre.

Ovo su neke njene misli i stavovi o ženama o kojima bi definitivno trebalo razmisliti.

Sponzorizam i starletizam

“Balkan nije plodno tlo za feminizam. Prvo – ovde ako misle da ste feministkinja odmah ste i lezbejka, i sigurno ti fale one stvari, odmah krenu vređanja, tako da mi se čini da je za Balkan možda najbolja osveta ta što je sponzorizam i starletizam uradio ono što feministkinje nisu mogle.”

Pročitajte još:

Dok su se feministkinje borile za pravo na rad, pravo na glasanje, sva razna prava, ove žene su ih dokrajčile. Finansijski nemaju potrebu da rade, nisu lude da troše štikle do glasačkog mesta, kuća im je super za selfi…
U ovoj varijanti smo dobile da umesto jednog posla radimo dva posla, da smo i dalje očajno plaćene, i da uglavnom, moram da kažem, ne sve, ali većina žena koja nas predstavlja u parlamentu je tu jer nekom treba samo broj, znači ta su prava formalna, a suštinski smo samo dobili veća opterećenja. To je tužno, iako mislim da nikada ne bi trebalo da menjamo ta prava i da su ona istorijska tekovina na koju moramo biti ponosni.

Srpski muškarci su se plašili feministkinja a došli su u glave starlete, oni su zaista većinski pogubljeni zato što s jedne strane imaju strah od obrazovanih i uspešnih žena plašeći se da neće biti srećne da im peru donji veš i čarape, s druge strane oni su više nego ikad seksualno manipulisani i materijalno izrabljivani.”

(Bulevar B92).

Udavi princezu u sebi

“Veliki problem sa ženama je taj da imaju u sebi te programe destruktivne da budu princeze i ja to zovem ‘udavi princezu u sebi’, jer moraš da udaviš princezu da bi postala heroina, inače si stalno nepotpuna. Tako čekajući princa nađeš jednu žabu, drugu žabu, konja, a princa nema. Tako ti ode život i onda shvatiš da si čekao Godoa, a onda kad zadaviš tu princezu, a rodiš heroinu u sebi, onda moraš da se pališ na sebe, da si uzbuđena sobom, da si lik koji bi se zaljubio u tebe. Ljudi kažu da voliš sebe, a kako da voliš sebe kada si tunjav, kada si dosadan, znači zadaviš princezu i kreneš dalje. A muškarce čini srećnim da im se dive, oni to žele i za tim žude. Jer ako toga nema, oni pate.”

(Emisija Sanje Marinković)

Svaki kreten može da te naziva droljom, babom, neudatom

“Istina je, ne mogu da utičem na sve izlive mizoginog ludila u ovom društvu, štaviše očigledno nisam uspela da utičem ni na muža ni sina da se suštinski distanciraju od takvih pogleda na svet i za njih ja preterujem s osetljivošću na ženska pitanja. I šta onda čovek u tom sveopštom patrijarhalnom mačo porazu da radi, osim da pokuša bar kćerki da objasni da nije nastala od rebra i da nije manje vredna od onih koji će je vređati samo zato jer je ženskog roda i od nje čak zahtevati da ide na drugu stranu i pokrije se… Da joj kažem da je minimalno što možemo da uradimo da žena ženi ne bude ne samo vuk, nego zmija…

Svaki kreten može da te naziva droljom, babom, neudatom, izraubovanom, ludom, raspuštenicom, da te vređa ad hominem na sve načine i nikom ništa. Ako se pobuniš kad vređaju drugu ženu, evo ga, odmah će i tebe da vređaju – na taj način se sprečava ženska solidarnost, ima da ćutiš inače se nakače na tebe i onda krenu izlivi nesvesnog, koji se neretko završe željom i za fizičkom smrću, silovanjem i svim morbidarijama”

Žene odgajaju na bajkama

“Osnovni problem je u tome što mi imamo destruktivne programe koji nam kažu da smo mi ‘polovina’ jer se žene odgajaju na bajkama koje kažu da nam treba druga polovina koja će nas upotpuniti nakon čega ćemo živeti srećno. Istina je da samo celina može biti srećna sa drugom celinom.”

(bgonline.rs)

Književnica Isidora Bjelica preminula je juče u 52. godini. Bjelica je umrla u stanu roditelja, na Novom Beogradu, nakon duge borbe sa teškom bolešću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar