(FOTO) Sramotan prizor ostao iza izletnika na Staroj planini

Lifestyle 03. maj. 202109:36 > 10:0533 komentara
Podeli:
Foto:Zoran Lončarević

Prvi maj je period godine kada jedva čekamo da zapalimo u prirodu i raspalimo roštilj. Ali, koliko god se mi radovali prirodi, ona se verovatno ne raduje nama - jedan prizor sa Stare planine pokazuje zašto.

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ objavio je sramotni prizor smeća koje je ostalo iza izletnika na jednom drvenom stoli.

„Ovo je slika brojnih lokacija na kojima se ovih dana slavilo. Za ovo nema nikakvog opravdanja. Ovaj svet nismo dobili na poklon, već smo ga pozajmili od budućih generacija i treba da ga čuvamo. Kakvi smo to ljubitelji prirode ako ne ponesemo svoj otpad sa sobom“, napisali su uz fotografiju.

Na fotografiji se vidi kako grupa koja je sedela za stolom apsolutno ništa nije očistila za sobom – za njima su ostale ambalaže svega što su popeli i pojeli.

Usledile su reakcije drugih Tviter korisnika.

Pročitajte još:

„Srbija se voli tako što počistiš iza sebe“.

„Kako samo ustaneš i odeš, i ostaviš ovo za sobom? Kako? Ja to ne mogu da razumem. Ajde jedan čovek kad to uradi, pa kažeš budala nevaspitana. Ali ovde je bila cela ekipa i da se niko nije našao da pokupi, nijedan, nijedna?“

„Dok se ne uvede novčano kažnjavanje za najmanji bačen papirić, ništa se neće promeniti kod nas. Ova slika će slika će ostati nekažnjena, počinioci nemaju svest da su negde pogrešili. Tužno“.

„A što je najgore, samo par dana pre ovoga su mladi iz ovog mesta do detalja očistili izletište oko ove reke“.

Inače, u drugom delu Srbije, u Nišu, radnici JKP Medijana delili su kese za smeće izletnicima – što je dobra ideja, jer je način da se podsete ljudi na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Stara planina je proglašena nacionalnim parkom 1997. godine zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog sveta kao i geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških karakteristika. Tako ćete šetnjom ili planinarenjem po planini naići na neke od čak 1.200 različitih vrsta biljaka. Od toga je čak 115 endema.

Stara planina diči se i strogim rezervatima, a one koje se posebno isplati istražiti su Strogi prirodni rezervat Draganište sa svojim bajkovitim šumama smreke, Strogi prirodni rezervat Golema Reka gde možete uživati u šetnji šumama bukve, Strogi prirodni rezervat Vražja glava gde možete videti razvoj biljnih vrsta s naglaskom na javor, a tu su i Strogi prirodni rezervat Smrče, te Kopren koji predstavlja značajno stanište biljaka mesožderki.

Zbog svega toga, moramo sačuvati ovo naše veliko prirodno bogatstvo – a to nije teško. Treba samo nekoliko minuta da se sve očisti za sobom i ponese.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar