Praistorijski majmuni prešli Atlantik pre 35 miliona godina

Lifestyle 10. apr. 202014:12
Podeli:
Foto: - / Sciencephoto / Profimedia

Grupa praistorijskih majmuna najverovatnije je prešla Atlantski okean na prirodno formiranim splavovima pre 35 miliona godina, pokazuje studija u kojoj su analizirani fosilizovani zubi ovih sisara pronađeni u Peruu.

Prema istraživanju koje prenosi CNN, majmuni su krenuli iz Afrike i nastanali se u Južnoj Americi.

Naučnici smatraju da je grupa majmuna iz vrste Ucayalipithecus perdita prešla put od oko 1.500 kilometara iz Afrike prema Južnoj Americi, preko Atlantskog okeana koji je u to vreme bio uži.

Pročitajte još:

Oni su Atlantik prešli na prirodno formiranim splavovima koje su činila plutajuća ostrva sa vegetacijom nastala odvajanjem od obale, najverovatnije tokom oluje, smatraju naučnici.

Erik Zajfert, vođa tima koji je učestvovao u ovom istraživanju, tvrdi da je takav poduhvat teško ostvariv kad su pitanju veći sisari, ali da bi veoma male životinje poput Ucayalipithecus majmuna mogle da pređu ovaj put, jer je njima, kaže, potrebno malo hrane i vode koju su ovi prirodni splavovi u stanju da pruže.

Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

 

Zajfert smatra da su ovi prirodni splavovi mogli da nose i uspravna drveća na kojima je moglo da bude voća kojim su se majmuni iz vrste Ucayalipithecus perdita pretežno hranili.

Ukoliko su se ovi majmuni zaista našli na nekom ovakvom splavu, vrlo je moguće da su mogli da pređu tako veliku razdaljinu, rekao je on.

Studija je objavljena u časopisu Sajens (Science).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram