Neli Blaj – žena koja je promenila istoriju novinarstva

Lifestyle 29. jan. 202120:06
Podeli:
Neli
Film "Escaping the Madhouse: The Nellie Bly Story"; Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Neli Blaj je pseudonim Elizabet Kokran, žene koja je pionirka istraživačkog novinarstva.

Elizabet Kokran je rođena 1864. a umrla je 1922.

Karijeru je započela 1885. u rodnoj Pensilvaniji kao novinarka „Pittsburgh Dispatcha“ i to pošto je besna uredniku poslala pismo zbog teksta pod naslovom „Za šta su devojke dobre“ u kom se elaborira da je žena dobra samo za kuću. Urednik je bio toliko oduševljen njenim pismom – da je zaposlio. Tad je počela da koristi pseudonim Neli Blaj.

Posle dve godine aktivnog rada u redakciji, izveštavanja, pravljenja reportaža, prešla je u „The New York World“ Džozefa Pulicera.

Pročitajte još:

Jedna od prvih priča koje je tamo radila je bila o lošem tretmanu pacijentkinja u bolnici za mentalno zdravlje „Blackwell’s Island“.

Neli je glumila da ima psihičke smetnje i doktore u kontroverznoj bolnici je ubedila da je prime na lečenje. Tu je uspela da dokaže da lekari užasno tretiraju pacijentkinje, kao i da ih ima dvostruko više nego kreveta. Za jelo su im davali suv hleb, pokvarenu hranu i pile su prljavu vodu. Oko njih su trčali pacovi. Među pacijentkinjama je srela i zdrave žene koje su bile siromašne i nisu znale engleski. Podatke je prikupljala 10 dana a onda je upravi rekla da nije bolesna. Oni nisu hteli da je puste. Posle nekoliko dana izbavile su je kolege novinari.

Neli
Foto: Old Paper Studios / Alamy / Alamy / Profimedia

Pošto je napisala tekst o svom iskustvu, pokrenute su istrage po bolnicama, „Blackwell’s Island“ je zatvoren, a u narednim godinama položaj pacijenata je bio mnogo bolji. Slične stvari je uradila i sa zatvorima, a borila se i protiv korumpirane vlasti. Neli Blaj je brzo postala najpoznatija novinarka svog doba.

Svojim urednicima je jednom prilikom predložila da putuje oko sveta ne bi li izvela Žil Vernov „Put oko sveta za 80 dana“. Krenula je na put sama, a čitaoci „The New York Worlda“ su pozvani da pogađaju za koliko će obići svet. Onaj ko bude najbliže pravom vremenu – trebalo je da dobije putovanje po Evropi. Prijavilo se skoro milion ljudi. Neli je svaki dan pisala svoja iskustva, a putovala je brodovima, vozovima, u rikšama, na konjima i kočijama.

Put je završila za 72 dana, a njeni tekstovi o obilasku sveta su objavljeni u knjizi. Tada je zaista bilo nezamislivo da žene same putuju svetom i izveštavaju o svojim avanturama, pa je Neli Blaj postavila osnov za oslobađanje i ono što je kasnije nazvano emancipacija.

Udala se za milionera Roberta Simana 1895. ali je posle njegove smrti zapala u velike finansijske probleme, pa je ponovo počela da radi i to za „New York Journal“ 1920. Dve godine kasnije je umrla od upale pluća u 57. godini.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar