Lane Gutović: Drapamo se po mestima koja nas ne svrbe

Lifestyle 12. jul. 202009:36 > 09:3725 komentara
Podeli:
Zdravi sa dr Katarinom Bajec: Tema - Letnje sezonske infekcije gost milan lane Gutovic
Milan Lane Gutović Foto: Nova S

"Ko je danas zdrav, taj nije normalan", rekao je glumac Milan Lane Gutović gostujući u emisiji "Zdravi sa dr Katarinom Bajec", a onda dao svoju dijagnozu našeg mentaliteta i naše aktuelne stvarnosti.

Glumac Milan Lane Gutović bio je gost dr Katarine Bajec. Pričao je o zdravlju mozga i zdravlju srca, ali i natalitetu, koronavirusu, kaznama i batinama, Šojiću, Vučiću, struci, Youtubeu, izolaciji, humoru…

„Česlav Miloš je ubacio termin ketman, za ljude koji se prilagođavaju uslovima. To se sve naravno događa u uslovima koji su nama bliski, dakle u uslovima velike nužda. I naravno, tada se čovek prilagođava najgorem. Mi kao Sloveni smo skloni improvizacijama i u tim improvizacijama smo nenadmašni. A naš narod ima jednu oznaku koja ga, po meni, čini inteligentnim, a to je duhovitost. U tom očajnom stanju, šah-mat poziciji, u kojoj je naš narod često, njegov izlaz je duhovitost. Mi kanališemo naš očaj u duhovitost. Na taj način pobedimo“, ističe Gutović.

Na pitanje da li u tome uvek razumemo šta se dešava, kaže: „Tu već klecamo s inteligencijom.“

Pročitajte još:

„Mi se drapamo po nekim mestima koja nas ne svrbe. Ne možemo da utvrdimo tačno šta nas svrbi. Tako umesto da promenimo Vladu, ili da izbacimo nekog idiota koji je na vlasti, mi se tučemo među sobom.“

Ipak, u nastavku je pojasnio da „narod ni za šta nije kriv, narod je uvek u trpnom stan“, a aktuelnu situaciju poredi sa septičkom jamom.

„Gde ima više uslova za anaerobne bakterije i sve ostalo od septičke jame? Ako bakterije, paraziti izađu u neki drugi prostor – uginuće ili će ih odmah očistiti. Samo u septičkoj jami to se razvija kao u svom prirodnom okruženju. Tako je i Šojić u ovim uslovima u svom prirodnom okruženju“, objasnio je, upitan da napravi paralelu između svog junaka i aktuelnih političara.

Ni o struci nema mnogo reči, kaže kod njega „hipnoza nije uspela“.

„Meni deluju tako trapavo, tako tupavo, tako besmisleno… Njihov proces zaštite stanovništva od virusa se slomi pred jednim usranim izborima“, ističe Gutović i konstatuje da svet i mi nemamo mnogo zajedničkih tačaka.

Pročitajte još:

Priznaje da mu je teško da „ove fantastične socijalne promene i sve što se događa prihvati kao normalan sled događaja“, ali primećuje da su danas i „trotineti postali električni, brzi, tako da se taj točak vremena ubrzao“. A na putu u budućnost predviđa Srbiji još dosta rupa. Kako je pojasnio, ne možemo da izbegnemo upadanje u rupe, možemo samo da se potrudimo da one budu ne budu previše duboke.

„Rupe su pred nama, to je izvesna stvar. Nalazimo se na mestu koje je grubo i ružno za život, nezgodno. Mi smo puni prelomnih trenutaka. Nama iskustvo ne služi ničemu. naša iskustva služe drugima.“

„Zaljubljenost je psihoza“

Lane Gutović je dosta pričao o mozgu, ali se dotakao i pitanja srca. „U Bibliji se stalno govori o ljubavi i to tupljenje na temu ljubavi je naročito zastupljeno u poeziji. To je centralni motiv. Međutim, jedan od psihijatara, pre nekoliko decenija, na kongresu u Njujorku, izneo je tezu da je zaljubljenost psihoza. Ljudi se kada su zaljubljenu samoubijaju, pa ubijaju partnera, pa se zajedno samoubijaju, pa ubijaju nekog trećeg… Znači, to su psihotična stanja u kojima čovek ne kontroliše svoja postupanja. Kad govorim o ljubavi, ja ne govorim o zaljubljenosti, već samo o naklonosti. Znači, trajnoj vrednosti.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar