Podeli
mišelin zvezdice
Foto: Dan Dalton / Caia Image / Profimedia

Vest da je Srbija konačno na Mišelinovoj mapi i da će se u decembru neki od naših restorana okititi čuvenim zvezdicama obradovala je mnoge. Miša Relić, predsednik Udruženja barova i klubova i vlasnik prestižnog beogradskog restorana Enso, za portal Nova.rs priča šta se to promenilo pa misteriozni Mišelinovi inspektori konačno dolaze da vide kako se jede u Srbiji.

“Već šest meseci imamo informaciju da je naša država imala interesovanja i da je nešto preduzela povodom dolaska Mišelina u Srbiju i to je svakako pohvalno. Samo se nadam da i sada neće biti, kako obično biva u takvim situacijama, da je to urađeno radi nekih restorana. A iskreno verujem da Mišelin neće rizikovati svoj kredibilitet takvim ponašanjem”, priča za portal Nova.rs Miša Relić.

mišelinove zvezdice
Miša Relić; foto: privatna ahiva

On kaže da ne zna koji će se restorani okititi velikim priznanjem, ali zna ko to priznanje zaslužuje.

“Mišelin zvezdicu bi trebalo da dobiju restorani Homa, Iris, Langust, Magelan i Enso. Langust već ima šefa koji je ranije radio u inostranom Mišelinovom restoranu, pa pretpostvaljam da će zbog toga imati prednost”, navodi Relić.

Pročitajte još:

I ovi restorani i drugi potencijalni dobitnici treba da ispune važne kriterijume još davno ustanovljene. Priča kaže da su krajem 19. veka braća Andre i Eduard Mišelin iz Francuske, kako bi podstakli ljude na putovanja i tako povećali prodaju automobilskih guma koje su proizvodili, napravili vodič s korisnim infomacijama za vozače, ali i preporukama za mesta gde se može svratiti na dobru hranu. Potom su angažovali degustatore, danas čuvene Mišelinove inspektore koji, krijući svoj identitet, posećuju i ocenjuju restorane. Tako su vremenom fina mesta za obedovanje počela da dobijaju zvezdice, uzimajući u obzir nekoliko faktora – kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnika kuvanja, ličnost kuvara u njegovoj kuhinji, odnos cene i ponude, kao i doslednost kvaliteta. Sve se, dakle, vrti oko šefa kuhinje i njegovog umeća, a zanimljivo je da se izgled samog restorana ne uzima u obzir. Ovim simbolom prestiža, kvaliteta i slave, koji sa sobom najčešće vuče i veliki broj gostiju, ovenčano je nešto manje od dve hiljade restorana širom sveta.

“Mislim da je bilo krajnje vreme da Mišelin dođe u Srbiju jer kod nas ima jako dobrih restorana i jer je kvalitet hrane u Srbiji dramatično porastao u poslednjih nekoliko godina. A taj dolazak Mišelina će nam jednog dana, kada prođe kovid, doneti i mnogo turista. Mi smo i pre pandemije imali 40 odsto turista iz inostranstva, od kojih su mnogi ciljano dolazili da jedu u fajn dajning restoranima, kao što je Enso. Dakle, ako se sve ovo ostvari, to će mnogo značiti za turističku ponudu Beograda na duže staze”, zaključuje Miša Relić.

Pitali smo i vas šta mislite koji restoran u Srbiji zaslužuje da se okiti Mišelin zvezdicom. Ovo su odgovori:

A mogu li ugostitelji da se unapred pripreme da bi očarali Mišelinove inspektore, ranije je za portal Nova.rs pričao Filip Ćirić, suvlasnik i glavni šef restorana Homa i Homa bistro.

Filip Ćirić
Filip Ćirić, vlasnik restorana “Homa” i “Homa bistro”; Foto: Jelena Pejčić/Promo

“Šuškalo se čak da su oni prošlog leta dolazili u Beograd, ali to je prilično neverovatno jer te informacije su vrlo poverljive u okviru njihove organizacije. Ipak, svi mi ugostitelji smo tad bili uzbuđeni. Primećivali smo svakog ko bi došao sam ili udvoje, pogotovo ako govore stranim jezikom. Ja sam tad svom timu govorio da treba da radimo kako inače radimo, da uvek pružamo kvalitet, da se isto posvetimo svakom gostu. A to je mali savet i za sve ostale”, navodi Filip.

On ističe i da je zanimljivo što inspektori ocenjuju restoran, a ne šefa kuhinje.

“Gleda se koliko je njegova stručnost velika, kakav mu je tim. I te zvezdice ostaju samo restoranima, šefovi ih ne nose sa sobom. Ipak, mnogi od njih se promovišu tako što kažu da su radili u restoranu sa zvezdicom, što je legitimno jer je to ozbiljan rad s velikom posvećenošću, tako da svaka čast onima koji je imaju”, kaže on.

I kuvar Nikola Vučković, glavni šef restorana L’Adresse, kazao je ranije za portal Nova.rs da smatra da u Beogradu ima mesta dostojnih Mišelinove zvezdice, ali da su potrebna ulaganja, i u usavršavanje kuvara, i u celo osoblje, kako bi se dostigao nivo koji zahteva Mišelin.

mišelin zvezdice
Nikola Vučković; foto: Dejan Živadinović

“Država treba da fajn dajning uključi u turističku ponudu, a na privatnicima je da prate Mišelinove standarde i budu što kreativniji u jelima koja bi Srbiju i domaće namirnice predstavili njihovim inspektorima”, kaže Nikola i priznaje da se i on, kao i mnogi kuvari, nada da će njegova jela privući pažnju Mišelinovih inspektora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar