FOTO Natpis koji „bode oči“ u centru Beograda

Lifestyle 24. jan. 202115:17 > 15:22
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na jednom zdanju u centru Beograda primećen je detalj koji zbunjuje prolaznike, bar one koji znaju da čitaju i ćirilicu i latinicu. Naime, jedno slovo na natpisu zgrade Doma trgovačkih omladinaca deluje kao da je latinično, dok su ostala ćirilična.

Zgrada Doma trgovačkih omladinaca je zadužbina čuvene Beograđanke Evgenije N. Naumović – Kiki, a nalazi se na uglu Cetinjske i Hilandarske ulice.

Baš u reči „zadužbina“ nešto „bode oči“ – slovo N je latinično, dok su ostala slova napisana ćirilicom.

Moguće da je samo takav font, reći će neki, budući da se ista stvar ponavlja i u natpisu „Dom trgovačkih omladinaca“.

Ipak, to ne menja činjenicu da većini izgleda kao greška – pogledajte.

Inače, zgrada je zadužbina ugledne beogradske porodice koja se u 19. veku doselila iz Kruševca u Beograd. Evgenija je bila ćerka Nikole Naumovića Bocija, koji je otvorio bakalsku radnju na uglu ulica Gospodar Jevremove i Kralja Petra.

Pročitajte još:

Evgenija je završila pet razreda osnovne škole a potom je, kako su tadašnji običaji nalagali, završila i prestižni „Zavod gospođe Savke za izučavanje ženskog rada“. Sama je naučila nemački i francuski jezik.

Udala se za Nikolu D. Kikija 1870. godine. Nikola Kiki je bio cincarskog porekla, a stradao je u Prvom svetskom ratu.  Bavila se dobrotvornim radom, tako da je dobar deo imovine poklonila, a učestvovala je i u različitim dobrotvornim akcijama kao donator.

Evgenija je umrla 1933. godine i svoju imovinu, testamentom u koji je uključila i Nikolin amanet, ostavila porodici i Beogradskoj trgovačkoj omladini.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Plac sa zgradom u Hilandarskoj ulici na uglu sa Cetinjskom, na kom je podignuta „Palata Kiki“, posvećena Evgenijinim roditeljima, takođe je deo Evgenijine zaostavštine.  U zgradi je bila smeštena trgovačka škola. Ovo je bila vrlo cenjena škola jer je davala široko i temeljno obrazovanje, pa su još dugo posle Drugog svetskog rata njeni đaci bili najtraženiji i najcenjeniji stručnjaci u svojoj branši. Sva preostala, pokretna i nepokretna, imovina trebalo je da se proda, a dobijeni novac, uz ostalu postojeću imovinu, nasledila je Beogradska trgovačka omladina uz obavezu da održava dve zadužbine, piše 011 info.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar