(FOTO) Kako bi izgledao svet bez pčela

Lifestyle 06. sep. 202010:34
Podeli:
Pčele
Foto: Fotostand / K. Schmitt / AFP / Profimedia

Da li ste kada zamislili kako bi izgledala realnost bez pčela? Fotografije jednog proizvođača meda iz Velike Britanije prikazuju baš to.

Fotografije prikazuju koliko važnu ulogu pčele imaju u našoj ishrani, ali i kako bi se vizualno izmenilo dosta toga kad ih ne bi bilo.

Umesto piknik korpe pune šarenih i hranljivih poslastica, imali bismo namirnice koje su gotovo bez boje, a nekih ne bi ni bilo. Zaboravili bismo na sveže ceđenu pomorandžu i voćne salate.

Mnogi ljudi nisu svesni kolika je uloga pčela, a više od tri četvrtine usevа u svetu se oslаnjа delimično ili potpuno nа oprаšivаnje od strаne insekаtа i drugih oprаšivаčа. Dobro oprašene biljke proizvode veće, lepše i ukusnije voće i povrće. Čak i mesni i mlečni proizvodi imaju benefit od oprašivanja pčela jer stoka često jede biljke koje su oprašili insekti, na primer detelinu.

Pročitajte još:

Utvrđeno je da pčele povećavaju prinose voćaka i to: jabuka, šljiva, krušaka, trešanja i višanja za oko 60 procenata, suncokreta 40%, semena deteline oko 70%, a plodove i semenje raznog povrća za više od 70%.

Bez pčela – hrana u tanjiru ne bi bila jakih boja ni ukusna. Mali heroji oprašuju neumorno, a 12 pčela celog životnog veka rade da bi proizvele samo jednu kašičicu meda.

Stvari koje bi nam nedostajale bez pčela

Voće – jabuke, jagode, limun, grožđe, lubenice, avokado, paradajz, pomorandže i limun

Povrće – brokoli, šargarepa, celer,…

Bilje

Čaj i kafa

Med i džem

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar