Slika koja pokazuje koliko su Srbi loše komšije

Lifestyle 07. apr. 202110:43 > 11:26
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tužno je što u našem narodu postoji izreka "da komšiji crkne krava", a još je tužnije što često tačno opisuje komšijske odnose u Srbiji. Na Tviteru je postala viralna jedna fotografija koja je odlična ilustracija "dogovora" stanara jedne zgrade.

Stanari jedne zgrade u Beogradu nisu se vodili poslovicom „dogovor kuću gradi“ – u njihovom slučaju, dogovor ne obnavlja fasadu.

Zgrada se nalazi u Baba Višnjinoj ulici na Vračaru, a u pitanju je staro zdanje kojem je fasada dosta oronula.

Komšija sa trećeg sprata očigledno je želeo da to popravi, ali po svemu sudeći nije uspeo da ubedi ostatak stanara. Tako je samo jedan deo fasade okrečen.

Fotografiju je na Tviteru podelio reditelj Srđan Dragojević.

Inače, za saniranje fasada odgovorni su upravnici i stanari. Upravnik pravi plan i program održavanja zgrade, koji obuhvata i radove na fasadi i krovu. Usvaja ga stambena zajednica i počinje realizacija.

Pročitajte još:

Očigledno, u ovom slučaju dogovor nije postignut, pa je komšija na svoju ruku okrečio deo fasade koji obuhvata njegovu terasu.

Za objekte koji su zaštićeni, potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Kako je u pitanju stara zgrada, postavlja se pitanje da li je pod zaštitom i da li je postojala dozvola za ovakvo ruglo.

Uskoro su na Tviteru šerovani drugi, slični primeri delimično okrečenih fasada.

A tu su i upitne nadogradnje.

Bilo da su u ovom slučaju zakazale institucije ili međuljudski odnosi, rezultat je poražavajuć.

Beograd je prepun lepih starih grada, koje valja očuvati. Nećemo zalaziti u to ko je ovde u pravu – komšija koji tera inat ili stanari koji nisu imali volje ili novca da srede zgradu.

Jasno je samo jedno: ova fotografija zaista predstavlja ogledalo našeg mentaliteta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar