Podeli:
Foto:printscreen vimeo/OmniJournal

Video u kom američki lekari pričaju o hidroksihlorokinu kao leku za koronu povučen je nakon što ga je pogledalo preko 17 miliona ljudi i to je diglo veliku prašinu u američkoj, ali i svetskoj javnosti.

Članovi udruženja  America’s Frontline Doctors hidroksihlorokin predstavljaju i kao preventivu i kao lek za kovid, prenosi BBC. Ovo udruženje inače je pod pokroviteljstvom desničarske konzervativne organizacije bliske Donaldu Trampu, koji je između ostalih, video šerovao i na svojim profilima.

Šta kažu u videu

Doktori u ovom kontroverznom videu kažu “da su stvari oko leka jasne”.

“Postoji lek za virus. To su hidroksihlorokin, cink i Zithromax. Ne trebaju vam maske jer ima leka. Ne morate da zatvarate ljude. Postoji prevencija i postoji lek”, kaže jedan od lekara u videu.

Nakon ove objave haštag #hydroxychloroquine je tvitovan više od 153.000 puta i tako preko noći ušao među glavne trendove u Americi.

I pošto je snimak zabranjen, oglasili su se iz kompanije Tviter.

“Ovaj video se kosi sa našom politikom protiv dezinformacija o kovidu.”

Iz Fejsbuka su rekli nešto slično.

“Sklonili smo video jer se u njemu iznose lažne informacije o leku za kovid”, a slično je navedeno i iz Jutjuba.

Hidroksihlorokin je poznat kao lek za malariju, a prvi ga je sa kovidom povezao baš Donald Tramp.

Pročitajte još:

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da su istraživanja o ovom leku u toku, ali za sada nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lek mogu da izleče ili spreče kovid 19. Njegov učinak u preventivi za kovid se još ispituje, a jedna studija Univerziteta sa Oksforda kaže da nije bio efikasan kod hospitalizovanih pacijenta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar