Podeli:
dijabetes tipa 1
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Rizik od smrtnog ishoda nakon zaraze kovidom 19 veći je za one koji imaju dijabetes tipa 1 nego za one s dijabetesom tipa 2, kaže najnovije istraživanje britanske Nacionalne zdravstvene službe,.

U studiji se takođe navodi da je gotovo svaki treći pacijent koji je umro zbog koronavirusa u engleskim bolnicama imao dijabetes, piše Gardijan.

Starost ipak odlučujući faktor

Za one s dijabetesom tipa 1, autoimunim oblikom bolesti, tri i po puta je veći rizik da će umreti od zaraze kovidom 19 nego oni s tipom 2. S druge strane, za ljude s dijabetesom tipa 2, oboljenjem koje je usko povezano s prekomernom težinom, dvostruko je verovatnije da će umreti ako se zaraze nego oni koji ne boluju od dijabetesa. Devet od 10 dijabetičara ima tip 2, a mnogi od njih su gojazni.

Pročitajte još:

Starost je, međutim, odlučujući faktor rizika za smrt osoba s bilo kojim oblikom dijabetesa koje obole od koronavirusa. Prema najnovijim podacima NHS-a, kod mlađih osoba s dijabetesom je vrlo nizak rizik od smrtnog ishoda u poređenju s onima starijim od 40 godina, a posebno u poređenju sa starijima od 60.

Podložni infekcijama

Do sada je u bolnicama u Engleskoj od kovida 19 umrlo 7.466 osoba s dijabetesom tipa  2, a 365 s tipom 1.

“Bakterijske infekcije češće su i teže kod dijabetičara. Veći rizik za smrtni ishod nakon zaraze koronavirusom verovatno nije povezan sa samim virusom, već je stvar u tome da svaka teška infekcija može uzrokovati probleme s kontrolom insulina“, rekao je lekar Džon Koen s Medicinske škole u Brajtonu i Saseksu.

“Dakle, pacijenti s dijabetesom verovatno nisu izloženi većem riziku od zaraze kovidom 19, ali imaju veći rizik od pojave ozbiljnijih simptoma u slučaju zaraze“, dodao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar