Podeli:
Respirator; Foto: RODRIGO BUENDIA / AFP / Profimedia

Neki pacijenti oboleli od koronavirusa ostavili su lekare u čudu, jer su bili svesni i mogli da razgovaraju, a pritom su imali opasno nizak nivo kiseonika, kakav izaziva nesvesticu ili čak smrt. Taj fenomen nazvali su "tiha hipoksija".

Zdrava osoba ima zasićenje kiseonika od najmanje 95 odsto, a ljudi gube svest kad nivo padne ispod 75 odsto. Ovih dana lekarski izveštaji su u slučaju hipoksičnih pacijenata evidentirali obolele kojima je procenat kiseonika ispod 80 ili 70 odsto, a u ekstremnim slučajevima i ispod 50 odsto, piše Guardian.

Stanje hipoksije u velikom broju slučajeva nema pozitivan ishod, a posledice nedostatka kiseonika su otežan rad srca, mozga i drugih vitalnih organa.

“Primetili smo pad zasićenja kisonika kod pacijenata, čega oni uopšte nisu svesni. To se ne dešava kod upale pluća ili sezonskog gripa. Stvar je mnogo komplikovanija i primer vrlo neobične fiziologije pacijenata zaraženih koronavirusom”, rekao je dr Džonatan Benard-Smit, anesteziolog Urgentnog centra u Mančesteru.

Pročitajte još:

Dr Majk Čarlsvort, anesteziolog u bolnici Vitenšejv u Mančesteru, rekao je da neke bolesti pluća mogu prouzrokovati ozbiljnu hipoksiju, ali… “Sa upalom pluća ili plućnom embolijom ne bi sedeli u krevetu i razgovarali s vama”, objasnio je. “Mi ovo jednostavno ne razumemo.”

Nažalost, to što ne osećaju hipoksiju, ne umanjuje opasnost.

“Kod jednog pacijenata nivo kiseonika je bio samo 30 odsto”, ispričao je anesteziolog iz londonske bolnice, koji je želeo da ostane anoniman. “Pacijent je stavljen na respirator, ali je preminuo posle nedelju dana. Imao sam nekoliko takvih pacijenata i, po mom iskustvu, obično se loše završi”.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar