Podeli:
Vakcina
Foto: Sechenov Medical University Pres / TASS / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Prema saopštenju ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula.

Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv koronavirusa. U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine.

Pročitajte još:

Dodaje se i da se volonteri osećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave, a prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove.

Rezultati testova vakcine za kovid 19 sprovedeni kod grupe volontera u Rusiji, pokazuju da oni razvijaju imunitet na koronavirus, dodaje se.

“U skladu sa istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem posle injekcije vakcine protiv korona virusa”, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar