Podeli:
zaštitne maske
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od sutra na području Grada Beograda od šest sati ujutru biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima. Zato je dobro iznova se podsetiti kako se maske ispravno nose da ne bi bilo više štete nego koristi, zatim kako možete sami da napravite masku, ali i kako da sterilišete onu hiruršku da biste mogli ponovo da je koristite.

Koronavirus i dalje je pretnja po naše zdravlje, a pošto se situaicja poslednjih dana pogoršva, između ostalog i u Beogradu, nova mera Kriznog štaba je da se maske u prestonci nose i u javnom gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima.

Za početak, treba razjasniti zašto nije najpametnije masku po potrebi stavljati na lice pa je svlačiti na bradu ili ispod, oko vrata, pa je ponovo vraćati na lice – posebno u autobusu. Naime, pipanjem spoljnog dela maske možemo doći u kontakt sa svim virusima koji su se možda na njoj našli, a koje dalje možemo da prenesemo na lice i u organizam.

zaštitne maske
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

S druge strane, unutrašnji deo maske na ovaj način takođe može da postane kontaminiran, pa se gubi efekat. Dakle, pre nego što uđemo u detaljno uputstvo za stavljanje, nošenje i skidanje maske, važno je da savladamo prvu lekciju: maska se stavi, nosi, skine i odloži. Nema nošenja oko vrata, nema ponovnog stavljanja, jer nema nikakve poente.

Pročitajte još:

Kako se stavlja maska

 • Maska mora da bude sterilna pre stavljanja. Ukoliko vam ju je neko dao golom rukom, možete da povratite sterilnost pomoću alkohola od minimum 70%
 • Pre stavljanja maske, dobro operite ruke sapunom i vodom, ili ih dezinfikujte sredstvom na bazi alkohola
 • Jedna strana maske, obično ona u boji uvek treba da bude spolja, a ona druga, obično bela, jeste unutra
 • Masku iz kutije/pakovanja vadite držeći je za tračice ili lastiš koji se nalazi sa strane
 • Ukoliko maska ima tračice za vezivanje, prvo se vezuje gornja traka, pa onda donja
 • Gornji deo maske treba da prijanja uz nos, ukoliko maska ima žicu u gornjem delu, to možete da prilagodite rukom kao u videu:

 •  Donji deo maske mora da ide ispod brade, dakle, razvucite masku lepo
 •  Pritisnite masku tako da lepo prijanja i nakon toga je više ne dodirujte

Kako se nosi maska

 • Za početak, tako što je ne pipate, jer se sa spoljne strane nalaze sve bakterije, virusi i ostali patogeni koji su se možda nahvatali. Ne želite da vam to završi na rukama
 •  Konstantna potreba za nameštanjem maske samo dovodi do dodatnog i bespotrebnog diranja lica. Izbegavajte to
 •  Proizvođač maske ima adekvatno uputstvo i savete koliko dugo treba da se nosi. Pridržavajte se toga. Ukoliko ste masku kupili na komad, pitajte farmaceuta za savet
 • Generalno, maska može da se nosi dok ne postane vlažna
 • Maske koje su za jednokratnu upotrebu ne mogu da se nose više puta

Kako se skida maska

 •  Maska se pravilno skida hvatanjem za trake/lastiš. Ne dodirujte prednji deo maske
 •  Nakon skidanja, maska se odlaže u otpad. Ne u torbu, ne u džep i nikako ne oko vrata
 •  Obavezno operite ruke nakon skidanja maske

Sterilisanje maske

Zaštitnu masku je najbolje baciti nakon nošenja, ako je ona za jednokraztnu upotrebu, ali moguće je i sterisati je.

“Ulijte u lonac oko dva centimetra vode, a zatim stavite parilicu za povrće iznad vode. Ako nemate takvu posudu, možete da upotrebite metalnu rešetku i stavite je iznad pare i na nju hirurške maske umotane u ambalažni papir – jedan, dva ili tri komada. Pokrijte poklopcem i stavite ga na vatru. Kad počne da ključa, vodu treba kuvati približno 20 minuta”, kaže slovenački mikrobiolog dr Gorazd Pretnar.

On dodaje da je, u slučaju nužde, masku moguće sterilisati i pomoću pegle na paru.

“Masku prekrijte pamučnom krpom i prepeglajte je. Pazite samo da ne peglate trake koje su napravljene od drugog materijala”, savetuje on.

Uradi sam

Vrlo praktične su maske od prirodnih materijala, koje možemo i sami da napravimo. Kao najodrživiji materijal za pravljenje maske naučnici su izdvojili pamučnu majicu ili jastučnicu zato što su ti materijali dovoljno gusti da zadrže određeni procenat virusa, a opet je moguće disati kroz njih. Ukoliko želite da napravite svoju masku, dovojno vam je da imate odgovarajući materijal – što gušći, to bolji, ali da i dalje može da se diše normalno kroz njega, zatim malo lastiša, šivaću mašinu ili konac i iglu. Pogledajte nekoliko tutorijala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar