Podeli:
Pomoć obolelom; Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Okretanje pacijenata obolelih od koronavirusa na stomak može im spasiti život, jer u tom položaju više kiseonika ulazi u njihova pluća, kažu američki stručnjaci.

“Tako spasavamo živote. To je tako jednostavna stvar, a poboljšanje je vidljivo kod svakog pacijenta”, rekla je za CNN dr Mangala Narasimhan, šefica Odeljenja za teško obolele u bolnicama Northwell Health.

“Kad vidiš kako radi, radiš to stalno, jer se stanje popravlja gotovo istog trenutka”, kaže dr Ketrin Hibert, koja vodi odeljenje za intenzivnu negu u Opštoj bolnici Masačusetsa. “Postavljajući ih na stomak, otvaramo delove njihovih pluća koji pre nisu bili otvoreni”, pojasnila je.

Potez okretanja pacijenta s respiratornim problemima na stomak, naravno, nije novost za stručnjake.

Pacijenti zaraženi koronavirusom često umiru od akutnog respiratornog distresnog sindroma (ARDS), do kojeg dolazi upravo zbog “neprohodnosti” plućnog tkiva za kiseonik zbog upalnih promena. Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip ili upalu pluća, a pre sedam godina francuski lekari su u uglednom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine objavili studiju po kojoj je među pacijentima s ARDS-om koji su bili na respiratorima uočeno veće preživljavanje ako su tokom bolničkog lečenja okretani na stomak.

Pročitajte još:

U francuskoj studiji iz 2013. praćeni su samo pacijenti na respiratorima, tako da nije u potpunosti jasno na koji način okretanje pacijenta utiče na osobe koje nemaju tako težak oblik bolesti, ali američki lekari se od tada pridržavaju te prakse.

Pacijenti na respiratoru na stomaku obično ostaju oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima da bi lekari imali bolji pristup prednjem delu tela i da bi mogli da im daju lekove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: