Podeli:
Testiranje na koronavirus
Foto: PETER DASILVA / UPI / Profimedia

Imam li koronu ako mi i nos curi? Ili je baš to znak da je nemam, nego sam samo prehlađen? Ta dilema muči veliki broj građana, evo šta kažu lekari.

Ćesto su do nas sa svih strana dolazile tvrdnje kako curenje iz nosa i izbacivanje ispljuvaka nisu simptomi novog koronavirusa i da se, štaviše, on baš po tome razlikuje od prehlada i drugih virusa. Te tvrdnje, međutim, nisu istinite, pišu na portalu Slobodna Dalmacija.

Naime, kako prenose, razni saveti o koronavirusu koje su izdale relevantne zdravstvene vlasti na raznim stranama sveta navode da su i ispljuvci i curenje nosa i te kako mogući simptomi ove virusne bolesti. Istina je da ih ima veoma mali broj inficiranih ljudi, ali ih zato ne možemo otpisati kao znakove neke sasvim druge zaraze.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svom informativnom biltenu navodi: “Glavne kliničke manifestacije Covid-2019 infekcije su groznica, umor i suvi kašalj. Nekoliko pacijenata je razvilo i simptome poput začepljenosti nosa, curenja iz nosa, bolnog grla i proliva.“

Svetska zdravstvena organizacija navodi i curenje nosa kod nekih pacijenata.

„Neki pacijenti mogu imati bolove, začepljenje nosa, curenje iz nosa, grlobolju ili proliv. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postupno. Neki se zaraze, ali nemaju razvijene simptome i osećaju se dobro.“

Pročitajte joŠ:

Ni Američki Centar za kontrolu bolesti ne navodi curenje nosa među glavnim simptomima, ali ga podjednako navode kao jednu od mogućih teškoća kod obolelih.

Dakle, definitivan odgovor na pitanje imam li koronavirus ako mi curi nos precizno glasi kao stara vojvođanska uzrečica: „Može da bidne, ali ne mora da znači“.

Curenje iz nosa niti pouzdano dokazuje niti pouzdano otklanja sumnju na zarazu koronavirusom. Kod nekoga od zaraženih se javi, a kod nekoga ne. Baš kao što neko i te kako oseti zarazu u svim delovima tela, a nemali broj inficiranih, posebno među mladima, nema nijedan od mogućih simptoma.

Važno je znati stoga da su kod prehlade vrlo retki groznica, kašalj, kratak dah i glavobolja, dok se često javljaju kijanje i bol u grlu.

S druge strane, kod gripa su groznica, kašalj, kratak dah, opšta slabost i glavobolja česti, ali i bolovi u mišićima.

A kod koronavirusa, koliko se do sada zna, česti su groznica, kašalj, ali suv, kratak dah, opšta slabost, bolovi u mišićima, ali vrlo retko kijavica i curenje iz nosa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram