Zašto Saša Mirković obmanjuje javnost da se Beovizija neće održati na RTS-u

Podeli:
Saša Mirković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jučerašnje medije preplavila je vest o tome da se izbor za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije neće održati na RTS-u, a javnost je ovom informacijom zbunio vlasnik produkcijske kuće "Megaton" i estradni menadžer Saša Mirković.

Mirković je naime, u ime „Megatona“, sam raspisao konkurs za Beoviziju, a sve uz obrazloženje da je pomenuta produkcijska kuća, čiji je on vlasnik, zapravo osnivač takmičenja za srpskog predstavnika na Evroviziji.

Foto: sasa_mirkovic_official

PROČITAJTE JOŠ

„Megaton prodakšn je osnivač i vlasnik festivala Beovizija. On je nastao 2003. godine kada RS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju, koja je takođe privatni festival, samo na evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije bio je Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kada je EBU, tačnije organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje, Megaton je uz naknadu prepustio RTS-u samo licencu za odabir žirija, učesnika, a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep festival“, napisao je Mirković na Instagramu, a potom podelio i deo iz saopštenja raspisanog konkursa, gde piše da pobednik dobija nagradu 50.000 evra, drugoplasirani 30.000 evra, a trećeplasirani 20.000 evra“, naveo je Mirković u saopštenju na Instagramu.

Potom se oglasio i Javni servis, ali i urednica zabavnog programa RTS-a, Olivera Kovačević.

„Radio-televizija Srbije kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije“, stoji u saopštenju Javnog servisa, dok je Olivera Kovačević za Nova.rs rekla da izjave osoba poput Saše Mirkovića nikad ne komentariše.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, kako navode izvori Nova.rs, Mirković je prošle godine kupio produkcijsku kuću „Megaton“, koja je 2007. učestvovala u organizaciji izbora za srpskog predstavnika na Evroviziji, koji se tada zvao Beovizija.

„Mirković vrlo dobro zna da ne može nikog da šalje na Evroviziju, pa tom informacijom samo obmanjuje narod. Festival je poslednjih deset godina menjao nazive, pa se zvao Beovizija, Beosong, Pesma za Evropu itd., ali samo je Javni servis imao pravo da šalje takmičara na Evroviziju. Mirković može prisvojiti naziv, pa napraviti svoj festival koji će emitovati na bilo kojoj televiziji, pobedniku obećati glavne nagrade, ali ne može ga poslati na pomenuto evropsko takmičenje“, otkriva naš izvor, koji dalje pojašnjava da na Pesmi Evrovizije učestvuju javni servisi tj. članovi EBU kao predstavnici svojih država.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, isključivo Javni servis snosi troškove odlaska na izbor za Pesmu Evrovizije, te nema prostora za to da bilo ko može da tvrdi drugačije.

„RTS je sve finansirao, za šta postoje i pismeni dokazi. Tu spadaju troškovi teksta, muzike, aranžmana, hotela, kostima, dnevnica… Jedino je Javni servis mogao to da pokrije i niko drugi. Menadžer eventualno može da napravi ili organizuje neku žurku o svom trošku i ništa više“, navodi naš izvor upućen u organizaciju festivala za izbor srpskog predstavnika na Evroviziji.

Saša Mirković je između ostalog javno da će Acu Lukasa poslati na Evroviziju.

„Aca Lukas ima apsolutno pravo, kao i svi izvođači, da se prijavi na RTS-ov kasting. Ukoliko bi prošao na kastingu, dobio bi pravo da učestvuje na festivalu Javnog servisa i ako pobedi tu, išao bi na Evroviziju. To pravilo važi za sve zainteresovane pevače“, navodi naš izvor, a hoće li se Lukas prijaviti na Beoviziju svog menadžera Saše Mirkovića ili na konkurs Javnog servisa Srbije, ostaje da vidimo.

Podsetimo, Radio-televizija Srbije potvrdila je učešće na „Pesmi Evrovizije“ u Italiji 2022. godine i raspisala je javni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju. Konkurs je otvoren do 1. decembra 2021. godine.

Bonus video

Abba ponovo na okupu posle četiri decenije

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar