Vlast plaća estradu parama građana

Showbiz 30. mar. 202021:35 > 22:59
Podeli:
Foto:Predsedništvo Srbije

"SNS je usavršio sistem hvaljenja sopstvene stranke i neprezanja koje će metode koristiti protiv političkih protivnika. Estrada je samo jedan od alata koji SNS koristi da održi svoju popularnost, obezvredi bilo koju kritiku i dođe do svih slojeva društva", govori direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, komentaričući za Nova.rs sve učestaliju podršku javnih ličnosti vladajućoj partiji.

Od pevača i pevačica, do reditelja i glumaca, sve češći narativ koji se može čuti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom iz usta javnih ličnosti je „apolitičan sam, ali podržavam Vučića“. Upravo o ovakvoj vrsti perfidne propagande i potrebi javnih ličnosti da se ograde od izrčenog, navodeći da ne prate politiku, govorio je za Nova.rs. direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

Foto:N1

Naime, u Srbiji koja trenutno važi za duboko podeljeno društvo, nije toliko neuobičajeno da većina javnih ličnosti direktno ili indirektno zastupa i podržava određene političke opcije, stavove ili političke lidere i partije u celini.

Međutim, kao i svaki drugi segment političkog, društvenog i kulturnog života u našoj zemlji, i ovde postoje bitne razlike – otvoreni stavovi pojedinih javnih ličnosti gotovo svakodnvno nailaze na hladan nož zbog kritika upućenih vlasti ili podršci koju daju opiziciji, i perfidna podrška vladajućoj partiji drugog dela javne scene koji dobija sve građanske i „tržišne“ povlastice, ograđujući se od mogućih posledica parolom „ja sam apolitičan“.

Upravo takav slučaj dogodio se prošle nedelje kada je Ana Nikolić, jedna od trenutno najpopularnijih pevačica na domaćoj sceni, gostovala u emisiji kod voditelja Ognjena Amidžića i izjavila da „podržava Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, dodajući pritom dobro poznati slogan „ja sam inače potpuno apolitična“.

Samo nekoliko sedmica pre pomenute pevačice, sličnu stvar učinio je i folker Aca Lukas, koji je na svom Instagramu vređao glumca Sergeja Trifunovića i davao otvorenu podršku Srpskoj naprednoj stranci, dodajući da je svim srcem uz SNS.

Neizostavan je i primer rijaliti zvezde Kristine Kije Kockar, koja je pre pet meseci gostovala u emisiji „Hit Tvit“ na televiziji „Pink“, iznoseći svoje političke stavove u kojima oštro kritikuje opoziciju, poredi ih sa fašistima i tvrdi da su „i njoj palili knjige“.

Bora Đorđević takođe je više puta otvoreno govorio o svojoj podršći prema vladajućoj partiji, a nekoliko puta je i nastupao na mitinzima koje je organizovao SNS.

Posmatrajući godine iza nas, ovakvih primera je mnogo – od reditelja, rediteljki i glumaca i glumica, do voditelja, novinara, novinarki, pevača, pevačica itd.

Da li je u pitanju potpuna neinformisanost pomenutih javnih ličnosti i praćenje talasa populizma koji govori da „sve ovce idu svome krdu“, ili zaista prava i otvorena podrška jednom političkom pokretu koja za sobom gotovo uvek vuče štit „apolitičan sam“ samo za slučaj „šta ako?“, objašnjava diplomirani politikolog sa Fakulteta političkih nauka i direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

„U poslednjih osam godina, koliko je trenutno vladajuća elita na vlasti, neuobičajno je glasna direktna ili indirektna podrška koju pruža jedan deo javnog, kulturnog i estradnog miljea jednoj partiji, odnosno njenom predsedniku. SNS pokušava da kompenzuje manjak podrške intelektualne i građanske elite tako što okuplja folkere, glumce i reditelje, uključujući i one za koje se može reći da su podržavali i prethodnu vlast, ali spletom okolnosti su morali da se preorijentišu. Kao politikologu jasno mi je da SNS nije stranka zasnovana na ideologiji i vrednostima, tako da mi je teško da verujem da podrška dolazi iz tih razloga. Iz kojih razloga se popularne figure iz sveta muzike, filma, pozorišta ili rijalitija odlučuju za hvalospev vođi, a da pritom najpogrdnije reči upućuju kritičarima istog, to je samo njima poznato. Što se apolitičnosti tiče ona je lažna, a koristi se kao sredstvo ublažavanja negativnog stava građana koji imaju prema politici, političarima i politilčki obojenim osobama“, govori Beširi za Nova.rs i dodaje:

„Mi smo društvo koje je prijemčljivo autoritarnom načinu vladanja. U nedostatku sistema, vladavine prava i rasprostranjenog siromaštva, veliki broj sugrađana očekuje da im neki autoritet reši sve životne probleme. Zaslepljeni obećanjima, medijska propagandna mašinerija održava iluziju velikog napretka u koji građani mogu da veruju samo ukoliko autoritet drži društvo u permanentnoj tenziji i strahu od neprijatelja i velikih tema. Takva situacija ne daje mnogo vremena da se zaviri u sopstveni džep i napravi razlika od istine i laži. Drugim rečima,  jedan deo podrške dolazi iz ubeđenosti da autokrata radi najbolje što može. S druge strane, verujem da dobar deo podrške dolazi iz ličnog koristoljublja koje nezavisni mediji otkrivaju s vremena na vreme, pa tako Lazar Ristovski dobija neuobičajne sume novca za svoje filmove, Branka Kockicu plaća Pošta Srbije, a Aca Lukas peva na svim trgovima o trošku države, a onda, po njegovim rečima, za SNS peva besplatno.“

PROČITAJTE JOŠ

Kako Beširi dodatno objašnjava, pravo na mišljenje i politički stav imaju apsolutno svi građani države Srbije, ali se problem javlja onda kada pojedinci, samo zbog podrške koju pružaju vladajućoj partiji, dobijaju razne vrste povlastica.

„Razumimo da je legitimno izraziti podršku SNS-u. Problem nastaje ukoliko podrška dobija nešto zauzvrat iz budžeta Srbije. Estrada u demokratskim društvima igra važnu ulogu u propagandi, davanjem podrške političarima i političarkama. Dženifer Lopez je snimila pesmu „Nisam tvoja mama“ da bi podržala kampanju Hilari Klinton, Džej Zi je napadao Trampa zbog njegove politike prema Afroamerikancima, a podržao je Obamu i Klintonovu. Deni Devito i Arijana Grande podržavaju Sandersa u trci za demokratskog kandidata na izborima za predsednika SAD u novembru ove godine, dok Džordž Martin, autor „Igre prestola“ i Tom Henks podržavaju Sandersovog rivala Džoa Bajdena. Međutim, u demokratskom društvu nezamislivo je da se novac svih građana direktno ili indirektno troši na političku kampanju partije na vlasti.  Za razliku od SAD, gde podrška dolazi zbog vrednosti, ideala i ideologije, kod nas deluje da podrška estrade primarno dolazi zbog finansija“, govori Beširi za naš portal i dodaje:

„SNS je usavršio sistem hvaljenja sopstvene stranke i neprezanja koje će metode koristiti protiv političkih protivnika. Estrada je samo jedan od alata koji SNS koristi da održi svoju popularnost, obezvredi bilo koju kritiku i dođe do svih slojeva društva.“

Beširi se takođe dotakao i mogućnosti da javne ličnosti govore u korist opozicije, te je istakao da je takav narativ obično biva „ugušen“.

„Kritičari će reći da i opozicija može da privoli poznate da ih podrži, ali takva kritika biva ugašena kada pogledamo šta se dešavalo sa Dušanom Ivkovićem koji je oproštajnu utakmicu morao da ima u Grčkoj, da Branislav Trifunović završi u policiji zbog fabrikovane afere sa zastavom Srbije, a Vladi Georievu se zakazani koncert u Smederevu otkazuje“, zaključio je Beširi za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.